søndag den 7. februar 2021

En undgåelig katastrofe


Besværligt, men formentlig ikke totalt katastrofalt, da man vil kunne kompensere for en sådan fødselsdefekt med specialfremstillet fodtøj og specielle redskaber. I dette specielle tilfælde er der nok tale om noget genetisk, hvilket gør, at den, hvis fødder det er, må veje for og imod mht. at få børn. Er det et stort og uoverstigeligt handicap for ham/hende, eller "bare" en "skønhedsplet", og hvad vil det betyde for hans/hendes børn??? 

Dette tror jeg er langt værre, for det vil i høj grad belaste en normal gangfunktion

Én ting er midlertid genetiske fødselsdefekter, noget andet de handicaps, der skyldes en form for menneskeskabt ulykke, herunder også krig. 

Disse mænd regnes sikkert for tapre og hæderværdige krigere, men det hjælper jo ikke på deres evne til at bestride et embede efter hjemsendelsen fra hæren. Et et-benet postbud, landmand, etc. vil således ikke have det så nemt som en person med to ben ....

Krigsskader er sørgelige, også fordi de hænger sammen med noget, som menneskeheden burde være vokset fra, nemlig krig. Skaderne er påført af menneskeskabte ulykker, men det er ikke den eneste af denne slags, vi kender til. Andre skader skyldes således en grådighed og kynisme blandt mennesker, der angiveligt arbejder for deres næste, nemlig læger og videnskabsmænd, der skaber produkter med alvorlige, medicinske bivirkninger. Således blev sangeren Birthe Wilkes søn født med forkortede og deforme arme, efter at hans mor i god tro havde taget otte piller imod kvalme. Ingen havde advaret hende imod de bivirkninger, man var begyndt at opdage, nemlig at denne medicin kunne påvirke ellers raske og sunde fostre, så børnene blev født uden arme eller ben.
 

Ikke bare den yndige Ricky, men også hans mor blev skadet af de otte piller, for hun fik en nervelidelse, hun aldrig blev rask af. Situationen gjorde, at hendes karriere stoppede alt for tidligt, og at hendes barn fik et handicap, han ikke ville have udviklet uden de famøse otte piller.
 

Andre børn blev skadet langt mere alvorligt, men ligegyldigt hvad så var det en tragedie, der kunne have været undgået. Det mest uhyggelige er imidlertid, at pillerne var designet til gravide kvinder, og at de blev markedsført i 46 lande som "helt sikre og ufarlige". Da de blev lanceret i 1957, troede man på denne "garanti", der ikke var andet end PR. Et par år efter kom de første rapporter om, hvor farlige de i virkeligheden var, og på det tidspunkt var mange børn født med voldsomme defekter, der kunne have været undgået. Gravide blev nu også rådet til at få en abort, hvis de havde taget disse "vidunderpiller". Altså en uhyggelig udvikling med ganske almindelige mennesker som uskyldige ofre.
 

At pillerne i sidste ende var en arv fra Nazi-Tysklands dødslejre, hvor talidomid indgik i forsøg med nervegasser, gør det hele endnu mere uhyggeligt. Det var kz-fanger, der blev tvunget til at arbejde med disse stoffer, der havde været med til at udvikle pillerene. Den, der stod for arbejdet, var den senere dømte krigsforbryder Otto Ambros (1901-1990), der var ansat på IG Farben fra 1934. Hans særlige speciale var nervegasser, og hans arbejde blev belønnet med en medalje i 1944.
 

Auschwitz gav ham gratis arbejdskraft, hvilket selvfølgelig er perfekt for en driftig mand uden skrupler. I 1946 blev han imidlertid fængslet af amerikanerne og i 1948 blev han idømt otte års fængsel ved retssagen imod IG Farben. Med sin ekspertise ønskede andre kemiske fabrikker et samarbejde, og han blev rådgiver for bl.a. W.R. Grace, Dow Chemical, Konrad Adenauer samt U.S. Chemical Corps. Desuden rådgav han Chemie Grunenthal ved udviklingen af talidomid.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar