Ingen var så smuk som den græske gudinde Afrodite (: svarer til den romerske Venus), så da hun skulle afbildes, ville det selvfølgelig være en fornærmelse at bruge en anden end den allerskønneste jordiske kvinde som model. Når man ser på nutidige skønhedskonkurrencer, så er det klart, at den slags ikke er så let at afgøre, og at domme kan afføde stridigheder af alskens art, men det lykkedes i hvert fald Praxiteles at skabe en smuk statue af gudinden (i omkring det 4de århundrede f.Kr.), og hans model var efter sigende den græske prostituerede Phryne. Der er i hvert fald en pointe i, at Afrodite skjuler sit skød med en hånd, sådan at hendes bryster er blottede, for Phryne reddede angiveligt livet, fordi hun havde en smuk barm.
Jean-Leon Gerome: Phryne for rettenPhryne blev født omkring 371 f.Kr. og var en succesfuld kurtisane, der var kendt for sin store skønhed. Egentlig hed hun Mnesarete, men havde fået kælenavnet "Phryne", der såmænd betyder "frø" eller "tudse" på grund af hendes specielle kulør, der åbenbart gik over i det gyldne. Som en kvinde, der forstod sig på mænd, gik hendes forsvar ikke på ideologi og tro, men på krop og udseende, da hun på et tidspunkt blev anklaget for ugudelighed og stillet for retten i Athen.
Da hun risikerede en dødsdom, lød hendes forsvar: "Se mine bryster, I kan da ikke dømme noget så fuldkomment til død og ødelæggelse." Det kunne d'herrer dommere åbenbart kun give hende ret i, for hun blev frikendt. Senere er hun blevet dømt til evigt liv som et ofte anvendt motiv for kunstnere, også i denne karikatur, hvor det ikke er hende, men situationen, der foreviges:
"Phryne before the Chicago Tribunal", Puck, 1884, der er en latterliggørelse af den republikanske politiker James G. Blaine.
En senere Phryne-statue af Elias Robert, LouvrePhryne optræder både i malerkunsten og litteraturen, men den første statue af hende af Praxiteles er den mest interessante, for den viste noget hidtil ukendt i græsk kultur: en nøgen kvinde. Indtil da havde man kun vist nøgne mandlige helte. Desværre er denne oprindelige statue dog gået til, men der en dog gode kopier af den.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar