mandag den 28. december 2020

Lig-rytterne

Vetala er indiske overnaturlige væsener, der har det med at tage ophold i afdøde personer, så disse bevæger sig og handler, som om de var levende. På en vis måde ligner de altså både zombier og vampyrer, som vi kender dem fra vore myter. For Vetala er det dog ikke afgørende, at personen er død, for de kan sørme også besætte de levende, der så bliver deres slaver og udfører det, de befaler dem. Hvilket selvfølgelig aldrig er til den levendes fordel, for Vetala er nogle ondskabsfulde bæster, der f.eks. gerne skaber uønskede aborter, sygdomme og lignende.


Myten om Vetala går tilbage til det 11te århundrede, hvor den blev gjort populær via "Vetala Panchvimshati", der er en samling historier for børn. Den bliver stadig læst af indiske børn, men nu under navnet "Baital Pachisi".

 

I den oprindelige version beder en heks kong Vikrama om at fange en Vetala og bringe den til hende. Hver gang kongen nærmer sig en Vetala, stiller den ham et spørgsmål. Hvis han kender svaret, går Vetalaen fri, sådan at den kan flyve tilbage til sit sædvanlige opholdssted, hvor den tilbringer meget af sin tid med at hænge med hovedet nedad som en flagermus.

Hvis kongen ikke kender svaret på Vetalaens gåde, så accepterer den at tage med ham tilbage til heksen, men hvis han kender svaret og forsøger at snyde væsenet ved ikke at sige det højt, så vil hans hoved eksplodere i tusind stykker. En noget grov behandling af en konge, må man sige, men hvorfor skulle han dog forsøge at fange Vetalaen og overgive den til en heks? Ja, se dér bliver det underligt og indisk for en vesterlænding, for nok kan jeg se mange ting i denne mytiske figur, der - som man mener - har inspireret Bram Stoker til "Dracula", men noget af logikken er og bliver fremmed.


https://cookie-pantheon.fandom.com/wiki/Vetala  


https://sites.google.com/site/ramasbestiary/vetalas 

 

https://www.thehindu.com/society/meet-draculas-indian-ancestor-vetala/article22479854.ece 

 

https://vamped.org/2014/04/05/stoker-bat/ 

 

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar