søndag den 6. december 2020

Flag

Vi ved det jo godt, for det har vi lært i skolen: vores flag, Dannebrog, er det fineste i verden, for det faldt ned fra himlen til os og har fulgt os lige siden. Altså virkelig fornemt, men dog ikke så berømt som visse andre flag som f.eks. det engelske "Union Jack" og det amerikanske "Stars and Stripes". 

Betsy Ross 1893.png

Brugen af flag er meget mere udbredt i USA end her, og derfor er det lidt morsomt for os med vores ældgamle Dannebrog at tænke på, at det blev designet og skabt for nogle hundrede år siden. Hvor er det mytiske aspekt, hvor er himlen, der skænker amerikanerne dette uvurderlige symbol på storhed og samhørighed? Den første udgave af deres berømte flag blev angiveligt lavet af Elizabeth ("Betsy") Ross (1752-1836) på bestilling af George Washington i 1776. Der er uenighed om denne ene detalje, men alle lader til at mene, at det var hende, der fremstillede det første amerikanske flag-koncept, der blev kendt som "Betsy Ross"-flaget.


Betsy Ross stammede fra en kvækerfamilie med mange børn og var selv nummer otte af ialt sytten, hvoraf dog kun omkring halvdelen levede til voksenalderen. Som stor pige satte hendes far hende i lære hos en møbelpostrer, efter at en tante havde lært hende at sy. I de mere end 50 år, hun var aktiv, lavede hun en masse flag, men lige denne historie med George Washington og bestillingen på et flag skyldes mest noget, hendes barnebarn fortalte i 1870'erne.

 

Hun var gift flere gange og havde ialt syv børn, men lod ikke privatlivet stoppe hendes virke som flag-designer. Interessant nok havde hun kvindelige kolleger, der også arbejdede med flag, så det var åbenbart et af datidens kvinde-erhverv.




















Ingen kommentarer:

Send en kommentar