onsdag den 2. december 2020

Slavedrengen, der blev kejserinde

 

Ja, kejser Neros anden kone, Poppæa Sabina (30-65 e.Kr.) var meget smuk, og eftersom hendes mildt sagt skrækkelige eftermæle er skrevet af hendes fjender, så kan man ikke gå ud fra, at hun var så forfærdelig, som det er blevet påstået. På mange måder er hun stadig en gådefuld skikkelse, men det gælder så sandelig også hendes efterfølger, kejser Neros tredie kone, der er kendt under navnet Sporus. Der hersker tvivl om, hvem og hvad han var, før han blev kastreret og derefter forvandlet til Neros nye kone. Ifølge nogle kilder var han en slavedreng, men andre siger, at han var en fri borger, der bare havde det uheld, at han lignede Neros afdøde hustru Poppæa til forveksling. Hans smukke ansigt blev simpelthen hans ulykke!

Historien om den mandlige kejserinde fortælles bl.a. af den romerske historiker Sutonius i hans værk "De Vita Caesarum", der giver et overmåde interessant indblik i 12 af Roms kejseres liv. Ifølge ham erklærede kejseren efter kastrationen af Sporus, at denne nu var en kvinde. Han klædte ham/hende i kvindetøj, og i 67 e.Kr. giftede han sig med ham/hende, idet han erklærede ham/hende for kejserinde. Nero viste sig også offentligt med ham/hende og optrådte meget kærligt over for ham/hende, så alle kunne se, at de virkelig var et par.

Med Sporus havde Nero forsøgt at genskabe den kvinde, han angiveligt selv havde sparket til døde, da hun var gravid, men som han var totalt besat af. Det var ikke første gang, han søgte en kopi af en død kvinde, han elskede, for efter at have fået sin mor, Agrippina, myrdet i 59 e.Kr. indlemmede han en kvinde, der lignede hende i sit harem. Mange mener, at hans forhold til moderen havde været incestuøst, men sikkert er det dog ikke, da man jo også kan gøre et skarn uret, og også hans eftermæle bærer præg af at være skabt af hans fjender.

Med eller uden farver så var Nero ikke nogen skønhedsåbenbaring, og som kejser var han grusom og totalt skrupelløs. Det eneste, Sporus har fået ud af dette forhold, var formentlig en titel, tøj, smykker og en fin forplejning. Om det var det, han/hun ønskede sig af livet, er ikke til at vide, for der er intet overleveret om hans/hendes tanker og følelser. 


                                                                              Nero

Da Sporus begik selvmord som 20-årig skyldtes det, at han efter Neros død i 68 e.Kr. ikke bare blev tvunget til endnu et (uønsket?) parforhold med en romersk statsmand med det pompøse navn Nymphidius Sabinus. Da han døde, opsøgte Sporus den mand, der på det tidspunkt var kejser, nemlig Poppæa Sabinas første man, Otho, som hun havde forladt for at gifte sig med den daværende kejser, Nero. Denne nye kejser foreslog Sporus at optræde i en ydmygende teaterrolle, der indirekte beskrev hans/hendes liv som kejserinde, og det eneste alternativ, han/hun kunne se var selvmord, hvilket han/hun altså valgte.

                                                                              Otho

I øvrigt optræder der også andre eunuk-elskere/-elskerinder op igennem historien. Der er bl.a. Alexander den Stores eunuk Bagoas. Desuden havde multi-sex-galningen Nero allerede før mødet med Sporus haft en anden ikke-kastreret mandlig partner, der imidlertid spillede rollen som hans ægtemand, og som han måske også var gift med, nemlig som hans hustru.

 

https://allthatsinteresting.com/sporus 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar