fredag den 11. december 2020

"Forstenede" mennesker

Nej, dette er ikke en statue, men et dødt menneske, der er blevet forvandlet til "sten" gennem en naturlig, men sær proces, hvor kropsfedt bliver til en sæbeagtig substans. Hvordan det egentlig går til, og hvorfor kun nogle lig forvandles på denne måde forekommer mig meget mystisk, men det er en selvstyrende, kemisk proces, som jeg bare ikke vil forsøge at forklare, da jeg ikke selv forstår den. Fakta er dog, at disse lig findes, men at en sådan "forsæbning" ikke sker for alle. Hvis man selv kunne bestemme, hvordan man ville "leve videre som død", så ville jeg nok foretrække at blive til hav-skum, der skifter og forandrer sig alt efter vind og temperatur frem for denne underlige forsæbning, der bevarer én i noget, der ligner en menneskelig form, bare i en karikeret tilstand.

Dette er en delvis "forsæbning" af et lig, og dem er der åbenbart mange flere af rundt omkring i verden, end man skulle tro. Nogle af dem er endt på et museum som f.eks. denne uhyggelige afdøde dame, der er kendt som "The Soap Lady".

Hendes lig har givet anledning til mange spekulationer og myter, hvilket der sandelig ikke er noget at sige til. Man ved, at hun hed "Mrs. Ellenbogen", og at hun ikke var så gammel, da hun døde, som man først troede. Hvorfor skriger hun - hvis det da er det, hun gør, når nu hun stort set er tandløs og måske derfor har munden i en sær og uhyggelig dødsgrimasse? 

Mrs Ellenbogen i fuld figur, og hun må jo siges at være yderst velbevaret. Noget, der såmænd bare betyder, at hun vil befinde sig i denne fastlåste, ligesom karikerede tilstand til evig tid. Kort sagt: det evige liv er ikke altid noget, der er værd at stræbe efter. Jeg synes i hvert fald, at et af naturens luner har frataget hende hendes personlige værdighed. 

Et smukt skelet kan være rørende eller imponerende som i den vanskabte kong Richard III's tilfælde, men "forsteningen" - eller "forsæbningen" som processen almindeligvis er kendt som - forekommer mig at være en hån fra naturens side, da selv det smukkeste og hæderligste menneske altså kan ende som et stykke "sæbe". Richard mistede ikke bare sit kongedømme, men også sit liv, og han er stadig den, han var .....

 

https://www.penn.museum/sites/expedition/the-curious-case-of-mrs-ellenbogen/

 

Wikipedia: [1] Definition of petrify | Dictionary.com


Ingen kommentarer:

Send en kommentar