søndag den 27. december 2020

Den gyldne torpedo

Ragnhild Hveger

Da jeg mildt sagt ikke selv er nogen sportsvkinde, ved jeg meget lidt om sport. Det var altså ikke min ikke-eksisterende sports-interesse, der fik en bekendt til at sende mig en avisartikel om en af "De danske Svømmepiger", nemlig Ragnhild Hveger, hvis tilnavn var "Den Gyldne Torpedo". Nej, det var min feministiske overbevisning, der er velkendt blandt div. personer, der kender mig, der førte til, at jeg modtog artiklen og næsten med det samme gik i geng med at kigge nærmere på fænomenet "svømmepigerne fra 1930'erne".

  Jenny Kammersgaard

Der var tre berømte, danske svømmepiger, nemlig Ragnhild Hveger, Jenny Kammersgaard og Inge Sørensen. Eftersom de virkede i trediverne, indhøstede de bl.a. ros fra Grimme Adolph, dvs. Hitler, der på dette tidspunkt endnu ikke havde nået at gøre sig bemærket som massemorder. 

Ragnhild Hveger

Den største af de tre var ifølge artiklen Ragnhild Hveger (1920-2011), der fik det betegnende tilnavn "Det gyldne torpedo". Hun var kendt som verdens bedste kvindelige crawler og havde 44 verdensrekorder med i bagagen. Denne imponerende rekordliste er aldrig blevet overgået, men hendes ry har lidt skade, fordi hun - som så mange andre på dette tidspunkt - ikke gennemskuede nazisterne, men optrådte som en form for uofficiel  repræsentant for dem og bl.a. flyttede til Tyskland i 1943. Selv om hun senere blev kåret til "Århundredets Sportskvinde i Danmark", så hvilede der altid en skygge over hende på grund af hendes - og hendes families - forbindelse til Nazi-Tyskland.

 
Ved OL i 1936 var hun til alles overraskelse blevet slået af en hollænder og måtte "nøjes" med en sølvmedalje. Hendes mange senere sportslige præstationer indikerede imidlertid, at hun ville have vundet mange flere præmier, end dem, hun allerede havde, hvis det ikke havde været for Anden Verdenskrig, hvor der ikke blev afholdt OL. Selv om Ragnhild Hveger altså ikke vandt guld i OL i Berlin in 1936, så var der en anden dansk svømmepige, der også gjorde sig bemærket, nemlig hende, der fik tilnavnet "Lille, henrivende Inge". Hun fik bronze i brystsvømning - kun 12 år gammel - og var dansk mester fra 1935 indtil hun indstillede karrieren som 20-årig i 1944.

 

Inge Sørensen

Noget af det, samtiden lagde mærke til ved svømmepigerne, var deres forandrede udseende. Kvinder plejede ikke at være så kortklippede, eller så muskuløse og seje mht kropslige færdigheder. Disse unge kvinder udstrålede noget helt andet, end man forventede af dem og deres medsøstre fra samme periode. At de var med til at indvarsle en samfundsforvandling, hvor kvinder ikke bare ville nøjes med rollen som mor og husmor, var tydeligt for de lydhøre. 


 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar