tirsdag den 8. december 2020

Kunsten at leve som fattig i Victorias England

 

Forslidt, men rank og egentlig også smuk på sin egen måde. Hun befinder sig dog et sted for fattige kvinder, der mangler husly og har næppe udsigt til noget andet eller bedre, nemlig formentlig The Flower And Dean Street Lodging House For Single Women. Her betalte man 8d (eight pence) for en nat, men man fik også mad.Sært, at dette var, hvad samfundet bød en kvinde, der havde slidt og slæbt hele sit liv. Når det nu er tilfældet, så burde hun være sikret en bedre alderdom, men sådan spillede klaveret ikke i dronning Victorias gamle klassesamfund .....

Dette billede er formentlig en nutidig rekonstruktion af en historisk veldokumenteret situation: fattige mænd betalte sig til et sovested, hvor "sengen" var en tørresnor, som man delte med mange andre i samme båd. Det var nok det laveste arrangement for fattige hjemløse, og muligheden blev ofte benyttet af fulde søfolk, hvilket var baggrunden for udtrykket "hungover". 


Systemet virkede ellers på den måde, at man betalte omkring 1 d (1 penny) for et natligt logi, der varede til klokken 5 om morgenen, hvor der kom en person, der bandt rebet op i den ene ende, sådan at de sovende fik en brat opvågnen, idet de faldt om på gulvet.

For andre, der havde lidt flere penge at rutte med, var der sovesale med omkring 80 personer, der f.eks. kunne dele seng med andre, idet de skiftedes til at bruge den, men "selvfølgelig" uden nogen form for rengøring.

Dette billede er fra Tyskland, men det viser en velkendt situation fra Victorias London, hvor nogle var så fattige - eller havde "bedre ting" at bruge deres penge på - at de sluttede sig til andre i samme situation. Når de havde fundet sammen, sov de udendørs, tæt sammen på en bænk for varmens skyld. Det gør ondt at tænke på, for disse mennesker har for de fleste vedkommende investeret deres evner og kræfter i manuelt arbejde, der har været nødvendigt for, at nogle velhavende personer har kunnet få deres liv til at fungere. En hel del af det samme ser vi i vore dage, men dér hvor det er erkendt, kan man i hvert fald forsøge at hjælpe dem.  


Ingen kommentarer:

Send en kommentar