onsdag den 23. december 2020

Eksplosive sko

 

Det ligner nogle meget sølle, udtrådte sko, men er i virkeligheden dødelige våben. Noget, man fandt ud af, da deres ejermand, den britiske islamist Richard Reid (født den 12. august 1973) fumlede med dem om bord på American Airlines Flight 63 fra Paris til Miami. Det viste sig, at det ikke var snørebåndene eller andet naturligt tilbehør til skoene, der drillede, men tændsatsen til den hjemmelavede bombe, han havde skjult i dem. 

Heldigvis var der vakse med-passagerer samt fly-personale, der opdagede, at der var noget galt, for ellers kunne han have udløst en morderisk eksplosion, der ville have revet et stort hul i fly-skroget. Mange ville være omkommet, inklusiv ham selv. Nu blev han i stedet pågrebet og knapt et år efter idømt tre livstidsdomme + 110 års fængsel i et amerikansk fængsel.

 

Kunne det have været forhindret af lufthavnens sikkerhedspersonale? Det tror jeg faktisk ikke, for mange passagerer møde sikkert op med gamle og mere eller mindre udtrådte sko. Noget, man ikke kan undersøge hver gang, for det er jo en privatsag og ikke en overtrædelse af nogen almindeligt gældende love at gå med slidte sko eller slidt og f.eks. poset tøj.


Hvad Richard Reid angår, så var han søn af en kriminel far. Som ung mand gik han i hans fodspor, og det var under et fængselsophold, at han gik over til Islam. Senere blev han radikalizeret, bl.a. efter ophold i Pakistan og Afghanistan. Her må man så tænke på, at Reids forsøg på at bombesprænge et fly i luften som en selvmordsaktion skete få måneder efter angrebet på tvillingtårnene i New York den 11. september, hvor der omkom knap 3.000 mennesker, inklusiv de 19 terrorister, der udførte angrebet. Dette angreb blev foretaget ved hjælp af kaprede fly, og på en vis måde var det fly, som Reid fløj med indirekte også kapret.

En skrækkelig situation for alle ufrivillige medvirkende, men alligevel noget, der kan laves vittigheder over, og det ser jeg som et tegn på styrke. Håber, at det bliver ved, ligegyldigt hvad ganske almindelige borgere udsættes for både her og "over there" ....


https://www.britannica.com/biography/Richard-Reid

 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar