mandag den 14. december 2020

Fødselsdagsbarnet Tycho Brahe

 

I dag er det adelsmanden, astronomen, astrologen og alkymisten Tycho Brahes fødselsdag: født den 14. december 1546 og død den 24. oktober 1601. Han var kendt for sine super-nøjagtige målinger, hvilket var noget, mange andre datidige astronomer så stort på. Den dag i dag er man meget imponeret over hans observationer samt hans beskrivelser af dem. Han gik også meget op i at udfærdige de mest nøjagtige instrumenter, hvilket var et stort plus for datidens astronomi.


Det er blevet påstået, at han havde en affære med Frederik II's dronning, Sophie af Mecklenburg-Güstrow, der var blevet gift med den meget ældre konge som 14-årig. Hun var mor til bl.a. Christian IV og Anna, der blev gift med Jacob I/VI af England og Skotland. Nogle påstår, at rygterne om denne affære pinte Christian IV virkelig meget, da den - hvis rygterne var sande - måske gjorde ham og hans søskende illegitime. En skrækkelig situation for ham som tronarving, og der er dem, der mener, at han var den, der fik Tycho Brahe myrdet med gift. Påstanden har dog én stor mangel: Tycho Brahes lig er blevet obduceret to gange i nutiden, nemlig i 1901 og 2010, og man fandt ingen beviser på giftmord. Tværtimod mener man nu, at han døde af en sprængt blære. Ergo: Christian IV - såvel som andre mistænkte - frikendes af videnskaben!
 
Tycho Brahes bidrag til astronomien var mangeartet, men noget af det, han er kendt for, er "den store kvadrant" med en radius på ca. 6 m. Senere blev den forvandlet til en form for observations-liste, hvor han markerede de nøjagtige placeringer af de omkring 1000 fiksstjerner, hvis position han havde udregnet. Alle hans senere instrumenter var meget mindre, men denne kvadrant blev dog et nyttigt instrument for ham i de udregninger, han foretog på Hven.
 

Hans største bedrift er formentlig at kunne påvise, at det traditionelle verdensbillede, der var nedarvet fra Aristoteles var forkert: stjerneverdenen var aldeles ikke uforanderlig. Denne nye viden hang også sammen med hans iagttagelse af det, han opfattede som en ny, stærkt lysende stjerne, men som i virkeligheden var en stjerneeksplosion, en supernova. Han beskrev sine ideer om fænomenet i bogen "De Nova Stella" (1573). 
 
Det, de fleste ikke-astronomi-kyndige mennesker forbinder hans navn med er ikke den påståede romance med dronningen, men hans kunstige næse, som han måtte gå med efter en duel med en ven i fuldskab. De to var havnet i en voldsom diskussion af en eller anden art, og den mente de kun kunne afgøres med sværd i hånden, hvilket altså førte til Tychos meget forandrede udseende. 
 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar