søndag den 20. december 2020

Bødlen, der blev til frelser

 

En temmelig derangeret, men engang sikkert en flot og statelig bil. Den, der havde siddet i den, var nemlig en højt rangerende nazi-spids, der blev skudt af medlemmer af modstandsbevægelsen i Prag. Det lykkedes ham at stavre ud af den molestrerede bil, men ikke at overleve skudsalven, der gjorde en ende på en af de ækleste nazikryb, der nogensinde har eksisteret, nemlig Reinhard Heydrich (1904-1942). Han kontrollerede SS, ledede Gestapo og samarbejdede med Heinrich Himmler samt "havde Hitlers øre", som man siger. Nogle har senere påstået, at han ikke bare havde hans øre, men også have øje for hans position og havde planer om at indtage den, hvis lejligheden bød sig, men det er nu kun rygter .....

Heydrich var et svin, et helt igennem ækelt individ. Jeg har desuden altid syntes, at han så uhyggelig ud med sine bittesmå griseøjne. Samtidig kan jeg godt se, at han på mange måder lignede en propaganda-model for datidens ideelle tysker: 191 cm høj, blond, kold og fokuseret, foruden at han var en fanatisk nazist og skrupelløs forkæmper for ideer, der aldrig burde have set dagens lys, men som han var med til at udbrede og holde i live. Mange anser ham den dag i dag for den farligste af de mange farlige nazister i Tyskland, og nu ved vi, at han ikke ligefrem er én hvis død, eftertiden bør begræde. Da han døde som offer for et attentat, gav nazisterne ham imidlertid en statsbegravelse, for han havde en vigtig rolle i den nazistiske organisation.

Hvad de færreste ved er, at han ikke var den eneste Heydrich i nazi-partiet, for hans et år yngre bror, Heinz (1905-1944), var også medlem. Begge startede som fanatiske tilhængere af den nazistiske ideologi, men efter broderens død skete der noget med Heinz, der forvandlede ham totalt: han fik tilsendt sin brors papirer, der viste ham, hvad hans storebror havde syslet med, nemlig "Die Endlösung", der gik ud på at myrde alle jøder og helst få dem fjernet fra jordens overflade. 

Heinz lignede sin bror i det ydre, men var ikke helt så tysker-ideel at se på. 
 
Da Heinz havde set broderens papirer igennem, blev han en anden, efter hvad hans kone - der var mor til hans fem børn - har fortalt. Han var som forvandlet og gik nu fra at have støttet nazisterne i et og alt over til at gøre, hvad han kunne, for at frelse jøder. Eftersom han var journalist og også udgav et tidsskrift, "Die Panzerfaust", havde han adgang til et trykkeri, og dér trykte han falske papirer for mange jøder, som han hjalp med at flygte. Da han pludselig blev opsøgt af Gestapo, skød han sig, fordi han troede, at han var blevet opdaget, men besøget gjaldt kun hans forøgede forbrug af papir. Ifølge et familiemedlem frygtede han også at blive dømt for tyveri og korruption i den forbindelse. 
 
 
 
 
 
 

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar