mandag den 21. december 2020

Sprog og skrift

 

Vi har hidtil fået fortalt, at skriftsproget blev opfundet omkring 4000-3000 f. Kr. fødsel, og at det - så vidt man da ved - skete i Mesopotamien (Sumer). Gamle lertavler med optegnelser af korn og kvæg stammer fra dette område, hvilket har ført til, at man forbandt opkomsten af skrivekunsten med landbruget og bøndernes behov for at føre regnskab. 

Efterhånden har fortidsmenneskene brugt lertavler til at fortælle historier - formentlig af religiøs art - og ikke kun som regnskaber over landbrugsprodukter. 4000-3000 er en betragtelig alder for en gammel tavle af ler, så det er en ret overvældende tanke, at man nu har fundet en træ-tavle, der går meget længere tilbage. Efter forskellige analyser mener man nemlig, at denne specielle stammer fra ca. 5260 f. Kr.


Tavlen er blevet kaldt The Dispilio Tablet, The Dispilio Scripture og The Dispilio Disk, så dette er et eksemple på, at kært barn virkelig har mange navne. Den blev fundet i det nordlige Grækenland i 1993, og det har skabt en del kontroverser, for vælter det ikke de hidtidige teorier om skriftsprogets opståen? Selvfølgelig gør det det, og dermed skaber fundet også nye teorier om kultur og kulturel påvirkning, der endnu ikke har fundet sin endelige afklaring. 


https://greece.greekreporter.com/2012/07/16/7270-year-old-tablet-found-in-kastoria-calls-into-question-history-of-writing/

 



Ingen kommentarer:

Send en kommentar