lørdag den 2. maj 2020

Cecil Bødker

Katten er sikkert også mægtig begavet, men det er nu dens menneskemor, det gælder, nemlig Cecil Bødker (1927-2020) der døde i denne måned. Hun var en af flere danske forfattere, hvis bøger revolutionerede børnebogslitteraturen her i landet, og jeg tør vædde med, at mange inden for andre genrer også blev inspireret af hende og hendes skrivestil. Det, der kendetegnede hende, var, at hun tog sine læsere - børnene - alvorligt. De havde efter hendes mening et lige så stort krav på bog-oplevelser, der gik ud over det pædagogiske, som voksne.

Hun er nok særlig kendt for sine 14 bøger om Silas. De var spændende og havde en meningsfuld handling samt flotte persontegninger. Silas er ikke én, man sådan lige glemmer, som det er med mange andre børnebogs-personer.

Nogle af hendes bøger blev også filmatiseret. Det gælder bl.a. "Hungerbarnet" fra 1990, der fik filmtitlen "Ulvepigen Tinke". Filmatiseringen var en fin anerkendelse af dens litterære kvalitet.

Menneskelivets vanskelige vilkår i svære tider var et af hendes hovedemner som f.eks. i "Ægget der voksede". Som sædvanlig en underholdende og spændende bog, hvilket jo nærmest var hendes "varemærke".
En af de ting, bl.a. hun og hendes skrivestil har influeret er selve faget børnebøger. Hun fik ikke ordlyd ved at buldre og brage for sine ideer, men fordi hun gjorde sig hørt gennem en kvalitetsvurdering. Man forstod, hvad hendes bøger var værd, sådan at deres umiskendelige litterære kvalitet banede vejen for en vurdering. Litteraturfolk begyndte pludselig at diskutere genren børnebøger som en ligeberettiget litteraturform. Noget, der også kan ses af, at der også blev undervist i genren og udgivet fagbøger om den. Litterære fagfolk tog fat om begrebet og gav det status, fordi det havde kvalitet. Det havde det ikke haft før, hvor man havde forventet af børnene, at de bare skulle beskæftige sig med den "seriøse voksenlitteratur".








Ingen kommentarer:

Send en kommentar