lørdag den 23. maj 2020

Det udødelige lig

Både mennesker og dyr betaler livets gave med døden, hvilket normalt betyder, at man opløses og bliver til muld over en årrække. Hvis ikke de døde opløstes, så ville verden være fuldt af lig, og det ville gå ud over de levende. I nogle kulturer dyrker man døde slægtninge og lever med dem uden at lade sig gå på af stanken og det uhygiejniske aspekt, men sådan er vi i de vestlige lande ikke. Når lig ikke opfører sig som forventet og går i opløsning, så opfatter vi det som noget meget mærkeligt, der ligefrem kan give afdøde helgenstatus.
Sådan er det ikke med Lady Xin Zhui fra Han-dynastiets tidsperiode. Hun var gift med en adelsmand og bestilte vist ikke meget andet end at spise og sidde på sin flade uden at røre sig mere end allerhøjst nødvendigt. Da et hjerteanfald tog livet af hende i 163/168 f.Kr., var hun rent ud sagt fed og ødelagt af sine ædegilder og al den stillesidden. Hun havde galdesten og kan ikke have haft det rart i den sidste del af sit liv, der var præget af alle mulige skavanker både i bevægeapparatet og indre organer.
Hendes grav, som hun delte med sin mand og formentlig en af deres sønner, blev opdaget i 1968/1971 og giver nu en fortrinlig indsigt i livet dengang, for den var fuld af ejendele og gaver, som hun har fået med sig i døden. Det er alt sammen mægtig spændende, men det mest interessante er faktisk Lady Xin Zhui selv, for hun er noget nær ubegribeligt velbevaret. Hvordan kan man finde et 2.000 år gammelt lig med blod i årerne, blød hud, øjenvipper, muskler, hår, etc., etc.. Hun lå i en ukendt væske, der åbenbart har bevaret alle hendes organer? Mysteriet består, og arkæologerne spekulerer og kommer med teorier, for det er en kendsgerning, at Lady Xin Zhui ser ud til at trodse naturens love.










Ingen kommentarer:

Send en kommentar