tirsdag den 26. maj 2020

Jane Austen og verden



Jane Austen er en af de mest populære, engelske forfattere, også i vore dage. Hun har givet verden nøglen til at forstå tidens kvindelige figurer, der før i tiden først og fremmest blev bedømt ud fra deres udseende, nemlig, sådan som mandlige forfattere så dem og ikke som kvinder vidste, at de var.
Som kvinde havde hun blik for de indviklede spil, kvinder måtte ty til for at kunne begå sig i en mandeverden. Det er ikke bare morsomt, men også dybt afslørende, selv om meget af det kun står mellem linjerne.
"En kvindes fantasi løber hurtigt - fra beundring til kærlighed, fra kærlighed til ægteskab, på et øjeblik," og det er der såmænd ikke noget at sige til, da ægteskabet var deres eneste virkelige karrieremulighed, hvis de da ikke ville ende som guvernante, tjenestepige eller noget endnu mindre passende for en gentlemans datter - og det er de faktisk alle sammen, da hendes heltinder alle tilhørte en bestemt klasse. Derfor var de faktisk nødt til at klamre sig til den socialsfære, som de blev født ind i, for hvad skulle de ellers gøre?
På grund af dette samfundsmønster forstår jeg egentlig udmærket Mrs. Bennet fra "Stolthed og Fordom", hvis største ønske er at se en af sine fem døtre gift med en rig mand. Nemlig fordi så bliver det også lettere for de andre at finde en passende forsørger.

Rice-portrættet af Jane Austen viser en køn, ung kvinde, der kunne være som taget ud af en af hendes egne bøger. Sådan kunne Elizabeth Bennet fra "Stolthed og Fordom" se ud, nemlig klog og køn. Der er ikke noget at sige til, at Jane Austen modtog flere frierier, som hun dog ikke lader til at have været interesseret i. Gift blev hun i hvert fald ikke, men hendes bøger viser, at hun til fulde forstod reglerne og spillet omkring ægteskabsinstitutionen. "Det er en almindelig kendt sandhed at en rig ungkarl har brug for en hustru," og sådan er det i den verden, Jane Austen tegner så mesterligt.
Kun fire romaner blev udgivet i Jane Austens egen levetid, nemlig "Fornuft og følelse", "Stolthed og fordom", "Mansfield Park" og "Emma". "Overtalelse" og "Northanger Abbey" udkom posthumt i 1818, dvs. et år efter hendes død. Min yndling er "Stolthed og Fordom", måske fordi jeg er ret vild med et par af personerne og glimrende forstår, at netop den roman er blevet filmatiseret med stort held. Det er klart, at også nutidsmennesker kan lide Elizabeth Bennet og den flotte og rige Darcy, der starter med at gå helt fejl af hinanden, men ender med det ægteskab, som Mrs. Bennett har drømt om for sin datter.

Ja, Colin Firth er som skabt til at spille Darcy, og det vil nok til evig tid være ham, jeg forestiller mig som denne Austen-figur ....

Noget af det tiltalende ved Jane Austen-universet er, at det er befolket af sammensatte personer, og at mange af dem kan skifte med omgivelserne og nye livsmuligheder. Således har både Elizabeth og Darcy en karakterbrist eller flere, men man tror på, at de sammen kan udvikle sig og blive hele mennesker.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar