torsdag den 14. maj 2020

Den barske, irske heltinde

ezgif.com-webp-to-jpg(12).jpg

An 18th-century depiction of the meeting between Grace O'Malley and Elizabeth I. Photo from Anthologia Hibernica volume II, Wikimedia // Public Domain.

Hvad har vi her? Jo, to dronninger, der mødes, selv om den ene er en højfornem regerende dronning af England og den anden en velkendt forbryder og oprører, der ofte har truet landets skibsfart. Den førstnævnte var Elizabeth I og den anden var pirat-dronningen Grace O'Mally, og hver for sig repræsenterede de en imponerende kraft og saft. (Eftersom den irske piratdronning ikke kunne engelsk, har de to dronningers konversation formentlig foregået på latin).
Grace blev født i Irland omkring år 1530. Hendes forholdsvis fornemme familie var kendt for sin foretagsomhed, da de dels sørgede for at beskatte alle, der drev fiskeri ud for de landområder, de ejede, dels havde gang i handel og noget, der kun kan kaldes røverier. Det sidste foregik som regel i udlandet, og da hendes far skulle af sted på en sådan ekspedition, tiggede og bad den purunge Grace ham om at måtte komme med. Da han sagde nej med den begrundelse, at hendes lange hår ville gøre det farligt for hende til søs, greb hun resolut en saks og klippede sine lokker af. Denne handling skaffede hende kæle- eller øgenavnet "Den kortklippede Grace".
Hun var bestemt ikke som de fleste af sine pæne og artige kønsfæller, men da hun var 16 gjorde hun dog det, man forventede af unge piger dengang, for hun giftede sig og fik i de følgende år tre børn. Hendes liv var imidlertid alt andet end husmoderligt, for hun blev drivkraften i ægteparrets handels-netværk til Spanien og Portugal. Da hun blev enke som 24-årig, flyttede hun til Clare Island, hvor hun oprettede sit hovedkvarter, der vist var en værre røverkule, for hende og hendes ligesindede følgesvende. Midt i alle sine gøremål fik hun dog også tid til at forelske sig i en søbruden sømand, men han døde efter et snigmord. Grace lod sig dog ikke slå ud, men giftede sig igen, denne gang med en fyr, der kunne forøge hendes besiddelser, altså primært et fornuftsægteskab.
På dette tidspunkt havde hendes forskellige aktiviteter skaffet hende et ry som en hård og barsk piratdronning. Selv om hun var gravid med sin nye mand, lod hun sig alligevel skille fra ham. En af de mange myter om hende fortæller, at dagen efter at have født deres søn ombord på et af sine skibe, sprang hun ud af sengen og kastede sig ud i en voldsom kamp med angribende sørøvere. Hun fortsatte ellers sit virke med plyndringer af engelske skibe, og det siges, at da hendes sønner ikke udviste samme mod som hende i kamp, skammede hun dem ud med et hånligt råb: "Forsøger du at gemme dig i min røv, som er det sted, du kom ud af?!!!"
I 1574 blev der sendt en engelsk ekspedition ud for at stoppe hende én gang for alle, men den gik ikke med Grace. Hun kendte kysten ud og ind, så selv om de erobrede hendes hovedkvarter, fik de ikke fat på hende. Da en engelsk guvernør fangede en af hendes sønner og desuden havde den uvane at tage kvæg og jorder fra hende, besluttede hun sig for at bringe sagen for majestæten, dvs. Elizabeth I.
Grace ville have sønnen løsladt og desuden have loven vedr. enkers rettigheder over deres afdøde mænds jorder håndhævet, så guvernøren ikke kunne stjæle hendes ejendom. Han kæmpede imidlertid for, at dronningen skulle afslå det ønskede møde, da "Grace er kendt som den egentlige urostifter i området gennem de sidste 40 år", men det lykkedes ham ikke, for de to kvinder mødtes i september 1593.
Som ventet forløb dette historiske møde ikke som andre de royale audienser, Elizabeth tilstod sine undersåtter, men det skyldtes, at Grace ikke kunne anerkende hende som dronning over Irland. Desuden ville hun ikke aflevere den dolk, hun bar, men det forskrækkede ikke dronningen, der tydeligvis må have kunnet lide sin gæst. Aftalen var, at guvernøren skulle aflevere det, han havde taget fra Grace, inklusiv hendes søn. Til gengæld skulle Grace aldrig mere angribe engelske skibe eller støtte den irske oprørsbevægelse, men kun gå til angreb på Englands fjender. Desværre varede det dog ikke længe, før guvernøren genoptog sin chikane og beholdt jorder, han tog fra hende. Grace blev rasende, men var jo nu efterhånden blevet en ældre kvinde, så hun valgte at trække sig tilbage fra det offentlige liv, og der er uenighed om, hvornår hun døde.

Den dag i dag huskes hun som en irsk heltinde, og man fortæller historier om og synger sange om hende. Iøvrigt er det muligt, at hun døde samme år som dronning Elizabeth I, nemlig i 1603.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar