mandag den 4. maj 2020

Barn af udviklingshæmmet

En nydelig, ung dame i begyndelsen af trediverne, tilmed begavet, selv om hendes jødiske far er mentalt udviklingshæmmet og ikke kunne tage sig af hende, da hans kone forlod ham. Derfor voksede hun op hos hans forældre, der lige fra begyndelsen indskærpede hende, at hun som kvinde havde en forpligtelse til at føde mange børn for at gøre sit til at udligne det jødiske tab i holocaust. Den unge kvindes navn er Deborah Feldman, og hun reagerede imod værdierne i den ultra-konservative hasidistisk-jødiske familie, som hendes familie tilhørte.
Grunden til at Deborahs mor forlod sin mand og datter var den, at hun var blevet narret ind i ægteskabet. Det var et problem for hendes svigerforældre, der fulgte de gældende ultra-jødiske regler omkring børn og ægteskaber, at ingen i deres omgangskreds ønskede at gifte sig med deres mentalt handicappede søn, for inden han blev gift, kunne hans ti søskende ikke blive det.
Gode råd var dyre, men de fandt frem til en løsning, som de troede ville holde, nemlig at finde en fattig pige uden for USA, der ikke vidste noget om hendes påtænkte ægtemands handicap. Deborah Feldman har i interviews omtalt dette arrangement som et "køb" af en egnet pige, der kom til USA helt alene uden at kende nogen. Efter fødslen af datteren forlod hun familien og flyttede sammen med en anden kvinde, hvilket selvfølgelig også var en skandale i det ultra-konservative, jødiske miljø.
Hvad Deborah angik, så blev hun - sådan som det var skik i hendes familie - præsenteret for en "passende, ung mand" og derpå gift som 17-årig. Han var angiveligt en sød fyr, men ægteskabet fungerede ikke, selv om de dog fik en søn et par år efter. Hun besluttede sig for at flygte og at slå sig ned i Berlin, som hendes familie ellers forbandt med det frygtelige, der var overgået jøderne under Anden Verdenskrig. Noget, hun har fortalt om i den selvbiografiske bog "Unorthodox - The Scandalous Rejection of My Hasidic Roots" fra 2012, der er blevet filmatiseret som en mini-serie for Netflix.
Det er interessant, at denne begavede og talentfulde kvinde er datter af en mentalt udviklingshæmmet mand, for langt op i tiden blev denne gruppe handicappede i Danmark betragtet som en frygtelig fare for den samlede befolkning. De formodedes altid at avle et uendeligt antal degenererede og kriminelle børn, der ville belaste samfundet. Man gik ind for sterilisering og forbud mod giftermål, men denne skarpe udsondring af dem som samfundsgruppe skiftede i midten af det tyvende århundrede, og man gik væk fra mange juridiske tiltag af denne art. Så vidt jeg ved, betragtes udviklingshæmmede mødre - og det er mest dem, det gælder - dog stadig på forhånd som inkompetente, selv om det ikke altid behøver at være tilfældet.


https://www.dr.dk/nyheder/kultur/film/deborah-flygtede-fra-ekstremt-religioest-samfund-friheden-var-et-komplet?cid=newsletter_nb_nyhedsoverblik-middag_20200503121526


Ingen kommentarer:

Send en kommentar