fredag den 1. maj 2020

Hjul og stejle i Dk


Noget af det, jeg husker fra min børnelærdom om de gamle vikinger er deres barbariske henrettelsesmetode at "riste blodørn". Det må være bagvaskelse, for sådan noget gør/gjorde danskere da ikke, vel? Jo, det lader til, at det var, hvad de gjorde, men det er da heldigvis længe siden, og mange andre begik uhyrlige grusomheder, så hvad pokker?! Kan man lide vikinger, må man bære over med dem, ikke sandt?
At vi - et godt og fredeligt folkefærd! - har fortsat uhyrlighederne længe efter med den henrettelsesmetode, der kendes som "hul og stejle", er endnu mere ubehageligt at tænke på, for det kommer tættere på os nutidsdanskere. Da man udgravede området omkring Trianglen i København i forbindelse med metrobyggeriet, kom det faktisk helt tæt på, for dér fandt man masser af rådnende lig af forbrydere, der tydeligvis var blevet "rettet".

Arkæologerne havde håbet på at finde en toldbod eller lignende, men vadede i stedet for i beviser på fortidige henrettelser ved det, man kaldte "kvalificeret dødsstraf". Denne metode blev indført i 1697 og gjaldt for dem, der havde bedrevet mord, statsforbrydelser og lignende. Når man læser om den, tror man ikke sine egne øjne, for hvilken syg hjerne har fået den ide at først pine den dømte med gloende tænger, at hugge hans højre hånd af for derefter at gå i gang med at radbrække kroppen? 
Radbrækningen foregik ved, at bødlen knuste den dødsdømtes lemmer og brystkasse enten med et hjul (tysk Rad) eller en kølle. Oven på dette blev den dømte, der måske stadig var i live, flettet ind i egerne på et hjul, der blev opstillet på retterstedet. I Danmark anvendtes straffen sidste gang i 1866, hvor en præst blev henrettet for at have myrdet sin kone med rottegift, men jeg er ikke sikker på, at alle de forskellige led i henrettelsesmetoden kom til anvendelse. Eller rettere sagt: jeg håber, at man sprang en hel del af grusomhederne over, for jeg har det ikke godt med tanken om os danskere som grusomme tortur-bødler.



https://cphmuseum.kk.dk/artikel/hjul-og-stejle-p%C3%A5-trianglen 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar