lørdag den 9. maj 2020

Trækker det fra?

Edgar Allan Poe (1809–1849) regnes for en stor forfatter, hvis digt "The Raven" er anerkendt som en klassiker. Om det stadig læses er nok et spørgsmål, og jeg mistænker, at det er mere kendt for at være kendt end for at være et levende litterært bidrag til nutidsmenneskers liv og livsforståelse. Ganske vist har ravnen en symbolsk værdi som en af de klogeste fuglearter, men hvor mange i den yngre generation ved det?
Nå, men ud over at være berømt for dette og andre værker, så var Poe faktisk også berygtet i en del af sit liv. Ikke bare blev han alkoholiker, men der var jo også det med hans kontroversielle ægteskab: Virginia Eliza Clemm Poe (née Clemm; 1822–1847), var bare 13 år gammel, da han giftede sig med hende som 27-årig. Desuden var hun hans kusine, men det med slægtskabet kunne endda gå, for den slags ægteskaber var der mange af i tiden, bl.a. i de forskellige kongehuse. 
Hvordan man end ser det, så var hun jo et barn, medens han var en voksen mand, så hvad foregik der egentlig? Litteraturfolk og Poe-beundrere har ivret for, at ægteskabet skulle ses som en form for fælles-cølibat, da det ifølge deres tolkninger ikke blev konsumeret. Om det er sandt vides ikke, og bølgerne har gået ret højt i et forsvar for digteren, der af nogen ses som jomfru på samme måde, som Virginia formodes at være det. 
Nogle af hans venner mener dog, at ægteskabet blev konsumeret et par år efter brylluppet, men det er der selvfølgelig også debat om. For nutidsmennesker er der tale om en meget forskruet situation, som det kan være svært at virkelig forstå. Vi forarges over brudens unge alder og fatter nok ikke rigtig det med det ikke-konsumerede ægteskab, men må tage til efterretning, at de faktisk var gift i 11 år.
Der er ingen tvivl om, at Poe holdt meget af sin kone/kusine, og at han sørgede dybt, da hun døde af tuberkulose som 24-årig. Ægteskabet virkede også lykkeligt, bortset fra én ting: nogle få år efter brylluppet var Poe involveret i en skandale, der gik på påstande om hans amorøse forbindelse med damerne Frances Sargent Osgood og Elizabeth F. Ellet. Disse anklager tog så hårdt på Virginia, at hun på dødslejet påstod, at Elizabeth F. Ellet var årsagen til hendes død.


Efter at have mistet Virginia søgte Poe trøst i flasken, medens han bearbejdede sorgen gennem sine værker, hvor der ofte optræder døende, unge kvinder. Det gælder f.eks. "Annabel Lee", "Ligeia" og "The Raven".
I vor tid må man imidlertid spørge sig selv, om det var hans skyld, at hun døde så ung. Skyldtes det deres ægteskab med den skæve aldersfordeling, at hun vel nærmest sygnede hen? Nej, egentlig ikke, for hun havde levet i fattigdom inden brylluppet, og det var faktisk et af Poes argumenter for at lade ham ægte hende, at han kunne hjælpe på familiens økonomi.
At et ægteskab med en 13-årig forekommer os vanvittigt siger sig selv. Sådan gør man bare ikke, hvad enten man er en anerkendt forfatter eller ej, men jeg synes ikke, det gør det, jeg antyder i titlen på mit indlæg. Det trækker ikke fra Edgar Allan Poes ry, der vel altid har været "sært". At han handlede, som han gjorde, kunne lade sig gøre, fordi det ikke var så underligt for hans samtid som for os. Noget, der på en vis måde sanktionerer hans handling.





Ingen kommentarer:

Send en kommentar