søndag den 24. maj 2020

Uretfærdigheder og posthume undskyldninger

Alan Mathison Turing (1912-1954) var en fantastisk fyr, hvis specielle evner inden for matematik og teknologi ifølge Winston Churchill forkortede Anden Verdenskrig med sådan ca. to år. Det er utrolig trist, at netop han endte med at tage livet af sig for noget så tåbeligt som bøsse-forfølgelser. Ja, han var bøsse, og hvad så? Nu om stunder skal man have et meget forskruet syn på sine medmennesker for at flippe ud over den slags, men sagen er jo, at det havde man beklageligvis dengang. Man kunne helt lovligt sætte "den formastelige" i hormonbehandling, hvilket var lige præcis, hvad man gjorde med Alan Turing.

Det var ellers ham, der knækkede tyskernes Enigma-kode sammen med sit fantastiske team i Bletchley Park. Dette team bestod af alle mulige kloge hoveder inden for matematik, litteratur, skak, etc.. At det lykkedes dem må man være evig taknemmelig for, og oven på det skulle Alan Turing have været fredet for alle de dumme angreb og forfølgelser, han kom ud for efter krigen.
Turing er også berømt for sit bidrag til grundlæggelsen af datalogien. Kort sagt, han var en virkelig begavet fyr, der skulle have haft sit privatliv i fred. I stedet blev det befamlet af såkaldte "eksperter".

I 1952 mødte han en ung mand på 19 år, Arnold Murray, som han indledte et forhold til. Desværre skete der det, at der kort tid efter var indbrud i Turings hjem, og at han anmeldte det. I stedet for at forsøge at opklare indbruddet, arresterede politiet Turing for hans seksuelle handlinger. Han slap for fængsel -  hvilket loven ellers gjorde muligt - hvis "bare" han lod sig underkaste en serie østrogen-indsprøjtninger. Hvordan pokker det skulle kunne "helbrede" en mandlig homoseksuel, fatter man jo ikke, men sådan er der jo så meget uforklarligt, når "eksperterne" kommer på banen.


Premierminister Gordon Brown gav ham i 2009 en posthum undskyldning for den forfølgelse, han havde været ude for. To år efter blev en underskriftindsamling med mere end 37.000 underskrifter sendt ind med krav/bøn om, at Turing blev benådet for den anholdelse, han havde været ude for for det, man kaldte "gross-indecency", men den blev afvist, "for anholdelsen var sket ud fra de daværende love". I 2013 blev han imidlertid benådet af det engelske kongehus - dvs. mere end 60 år efter sit selvmord - og denne benådning dannede basis for det, der kaldes "Turing-loven", der går ud på, at en afdød person kan blive benådet efter sin død. Desuden kan nulevende søge om at få deres dom slettet.
Andre har tidligere kæmpet for, at der skulle komme en £50 med Turings kontrafej, men det mødte voldsom modstand fra den bøsse-fjendske Margareth Thatcher. Alt omkring disse notoriske £50-sedler er ret interessant, og det gælder ikke mindst Turing-diskussionen.






Ingen kommentarer:

Send en kommentar