lørdag den 30. maj 2020

Kunsten at gå berserk ....


Krigeren her regnes for en berserk, der i sin ophidsede tilstand bider i skjoldet, medens han drømmer om at bruge sværdet mod fjenden. På os i nutiden virker det barnligt som når børn sparker til et stykke legetøj, fordi de skal et eller andet, de altså ikke goder. Ikke desto mindre var biddet i skjoldet en af den slags ting, disse gamle skandinaviske krigere kunne finde på, når de gik berserk.
Man har spekuleret på, hvad der drev dem til denne voldsomme og uregerlige opførsel, hvor de kunne finde på at slå enhver modstander - og måske også andre, venligtsindede tilstedeværende? - ned for fode. Nogle mener, at de nok tog en eller anden form for narko, medens andre tror, at de "gejlede sig selv op", til de var i en trance-lignende tilstand. Hvorom alting er, så var en berserk noget helt specielt inden for den nordiske krigerflok, og nogle regnede dem for stort set uovervindelige.
De var på en eller anden måde knyttet til en af flere forskellige barske dyreracer, bl.a. fordi de klædte sig i deres skind. Nogle hørte til en bjørne-kult, medens andre igen var knyttet til vildsvin. Ikke bare i Skandinavien, men også i forskellige lande andre steder var det ulven, de ofte forbandt sig med. Visse forskere mener, at disse berserkers voldsomhed og blodtørst kan have dannet det oprindelige grundlag for myterne om varulven, men det er kun teorier ...
 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar