søndag den 3. maj 2020

En kvindes hævn


Da den franske adelskvinde Jeanne de Clisson fra det fjortende århundrede oplevede, at hendes tredie mand, Olivier de Clisson IV, blev beskyldt for at være landsforræder og derpå henrettet, blev hun stjernetosset og svor hævn, selv om visse ting nu tyder på, at han faktisk var skyldig. Det samme var hun, for der var en form for tilknytning mellem hende og den engelske konge, der blev tydeligere og tydeligere efter nogle år.
Ingen anede imidlertid uråd, da hun solgte sit hus og sine jordbesiddelser for at købe tre skibe, for hvem kunne dog have forestillet sig, at denne fornemme, franske dame ville forvandle sig til en blodtørstig pirat og gøre alt for at skade Frankrig? Hendes aktiviteter til søs skaffede hende det meget sigende tilnavn "The Lioness of Brittany", og hendes skibe blev kaldt "The Black Fleet". Man sagde om hende, at hun henrettede hele skibsbesætninger og i hvert fald enhver fransk adelsmand, hun fik fat på. Hendes ultimative plan var imidlertid at dræbe kong Phillip VI, som havde fået hendes mand - og faderen til fem af hendes børn - henrettet.
Var der noget, hun havde masser af, så var det ellers ægtemænd. Hun var blevet gift første gang som 12-årig med den 19-årige Geoffrey de Châteaubriant, som hun fik to børn med. Da han døde, blev hun gift med Guy of Penthièvre, men familien fik dette ægteskab annulleret, og så mødte hun manden, der åbenbart var hendes drømmeprins: Olivier de Clisson IV. Deres 13 år lange ægteskab var en succes, men endte altså med, at han blev arresteret og henrettet, hvilket førte til hendes hærgen til søs.
Nu kunne man tro, at sådan en blodtørstig og oprørsk kvinde ville få samme skæbne som sin mand, men nej, hun kom ud af det med liv og lemmer i behold samt en fjerde mand. Efter at have hærget som pirat i 13 år blev hun i 1356 gift med en engelsk adelsmand, Walter Bentley, der ligesom hun selv var forbundet med Edward III af England. Så vidt man ved, var ægteskabet en succes, men Jeanne døde af sygdom tre år efter brylluppet som en pæn og agtværdig dame.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar