torsdag den 21. maj 2020

Kæmpen, der var dværg


Enhver, der så Adam Rainer, var klar over, at han var noget specielt, for med sine 234 cm ragede han højt op over de fleste andre. Manden var en kæmpe - bortset fra at han altså var dværg!
Da han blev født i Ungarn i 1899, varede det nemlig ikke så længe, før han blev diagnosticeret som dværg, og som 18-årig var han bare 122,55 cm høj. Han var klein i det, men så skete der noget sært: han skød pludselig i vejret og forvandlede sig fra dværg til kæmpe.Man mener, at han led af Akromegali, der er en meget sjælden tilstand, der næsten uden undtagelse skyldes et væksthormonproducerende hypofyseadenom. Hvis sygdommen begynder inden lukningen af epifyseskiverne, udvikles der gigantisme, hvilket var, hvad der skete med Adam Rainer.

Han var den eneste i verden med både dværgvækst og gigantisme, så han var virkelig speciel. Hans liv var også meget specielt, men ikke på en god måde, for med kæmpevæksten fik han alvorlige bivirkninger og mistede f.eks. synet på det ene øje og hørelsen på det ene øre. Faktisk tilbragte han det meste af sit voksen-liv som sengeliggende patient, indtil han døde som 51-årig.
Eftersom han virkelig var så speciel, undrer det mig, at der efter sigende konstateres 70 patienter med akromegali i Danmark hvert år. Hvordan kan det være muligt, og hvor i alverden gemmer de sig? De er i hvert fald ikke synlige i gadebilledet.





Ingen kommentarer:

Send en kommentar