mandag den 4. maj 2020

"Hamlet" er vel "Hamlet" eller hva'?

Mange skuespillerede har brilleret i rollen som Shakespeares tragiske "Hamlet". Her er det den franske skuespillerinde, Sarah Bernhardt, der ytrer de berømte ord "To be or not to be".
Der har været mange teorier om, hvor Shakespeare fandt sin inspiration til dette skuespil, og en af dem er det finske nationalepos "Kalevala", hvor der bl.a. fortælles om en prins, der udkæmper en drabelig magtkamp med sin morderiske onkel, der har stjålet hans trone. Min vurdering: det er ikke den "Hamlet", vi kender, men det ligner.


En anden teori er, at "Hamlet" handler om noget så aldeles uventet som vores kong Christian og den berømte, danske astronom Tycho Brahe. Tanken ville aldrig så meget som have strejfet mig, og jeg tror stadig ikke på teorien, men indrømmer dog, at den er interessant og ikke helt kan afvises. Den, der kom med denne specielle teori er professor Peter Andersen, der skrev en bog om den, nemlig "Kunstværket".

Efter Peter Andersens mening peger rigtig meget på en overset forbindelse mellem skuespillet og historien. For ham at se var "Hamlet" en allegori over et opgør mellem kongen og astronomen, der byggede på førstnævntes mistanke om og frygt for, at sidstnævnte var hans biologiske far. Denne frygt skulle have ført til et mord på Tycho Brahe, der rent faktisk døde på mystisk vis i Prag i 1601.
Hvad Peter Andersen angår, så faldt han tilfældigt over en beskrivelse af begivenhederne i en prosafortælling fra 1602 i "Den Hvenske Krønike", der fik ham til at tænke over visse ting omkring dødsfaldet.
"Higer og søger i gamle bøger" siger man, og det gjorde Peter Andersen, både hist og pist. Således fandt han en dagbog i det svenske rigsarkiv, som Tychos slægtning, Erik Brahe, havde skrevet. Her indrømmer han mordet og antyder desuden, at han blev tvunget til at begå det af kong Christian IV's folk. En intrige, der også var forbundet med kongens personlige rådgiver, sognepræst ved Helligåndskirken i København, Jon Jakobsen. Ifølge Peter Andersen trak præsten i trådene og var den egentlig bagmand til fjendskabet mellem kongen og astronomen.
Hva'ba'?!!!! Umiddelbart lyder det vildt, men afvises 100% kan det ikke ..... 

 

Angiveligt gik der på tiden for Tycho Brahes død rygter om, at han var Christian IV's biologiske far, hvilket villle blive en alvorlig sag, fordi det ville berøve ham legitimitet som konge. For at få den teori til at stemme må man se på Christian IV's mor, Sophie af Mecklenburg, der 14 år gammel blev forlovet med sin fætter, den 37-årige Frederik II af Danmark.

Så vidt vides, havde de et lykkeligt ægteskab, og mig bekendt var der ingen vilde rygter om en affære med Tycho Brahe, men det fortælles, at hun besøgte ham flere gange på Hven.
Hvad præsten Jon Jakobsen angår, så var han kendt som en intrigemager, og man ved, at han fik et horn i siden på sin førhen gode ven, Tycho Brahe, da denne afviste en afhandling, han havde skrevet. Ingen videnskabsmand ser med milde øjne på en person, der ikke kan lide hans/hendes arbejde, men kan det være nok til at hidse kongen op imod den berømte astronom? Faktisk vil jeg sige, at det eneste bevis, der angiveligt er, må være Erik Brahes dagbog.
Hvis man skal foretage en sammenligning med de historiske personer og persongalleriet i "Hamlet", ser det sådan ud: Christian den Fjerde er Hamlet, Tycho Brahe er Claudius og Jon Jakobsen er Hamlets rådgiver Horatio, men jeg må sige, at det virker langt ude ....

Jeg har før skrevet om denne teori her:

http://EzineArticles.com/?expert=Else_Cederborg

http://EzineArticles.com/3549519

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar