onsdag den 13. maj 2020

Den beskedne mand, der reddede verden fra Tredie Verdenskrig

Denne nydelige, unge mand i uniform stod til en fin militær-karriere i den sovjetiske hær, men hans eventuelle ambitioner fik et alvorligt knæk i 1983, hvor han foretog et valg, der foruroligede hans overordnede. Hvad han gjorde? Han reddede såmænd "bare" verden fra en atomkrig gennem ulydighed ....
Stanislav Jevgrafovitj Petrov (1939-2017) var en russisk oberstløjtnant fra de sovjetiske strategiske raketstyrker, der afværgede en atomkrig ved at følge sin mavefornemmelse og gøre det, han ikke skulle ifølge sin stilling som ansvarshavende for en vigtig militærpost. Da han kort før midnat den 26. september 1983 modtog et signal om, at USA havde indledt et raketangreb på Sovjetunionen, trykkede han ikke på "den røde knap" og indledte et modangreb, for han så signalet som en systemfejl. Tredie Verdenskrig var afværget, og det skete, fordi han ikke fulgte instrukser, men i stedet sit instinkt. Netop på dette tidspunkt var Den Kolde Krig ellers koldere end nogensinde, og begge parter raslede med sablerne, så situationen kunne hurtigt have udviklet sig helt vildt, men det skete ikke på grund af Petrovs ulydighed.

Her er Stanislav Petrov mange år efter episoden, der kostede ham alt lige fra intense forhør til tab af de helt store karrieremuligheder, for han havde jo ikke fulgt ordrer, og det er slemt, når det gælder militærpersoner. Ikke mindst når det land, man tjener, er parat til lidt af hvert. Nogle uger før denne episode havde det sovjetiske militær skudt et koreandk passagerfly ned, fordi det havde forvildet sig ind, hvor det ikke hørte til. Det kostede 269 mennesker livet, hvoraf flere var amerikanske statsborgere. Samtidig var NATO i gang med nogle militærøvelser, som mange i Sovjetunionen anså for en form for forspil til et atomangreb.
Hvad Stanislav Petrov angik, så burde han slet ikke have haft fingeren på "Den Røde Knap", for han vikerierede bare for den ansvarshavende officer. Egentlig var han heller ikke i den operationelle militærafdeling, men i den analytiske, og jeg gad nok vide, om det var det, der afholdt ham fra at fungere som en robot, der trykker på knapper, der kan udslette store dele af verden.
Hans mavefornemmelse reddede verden, men det blev først kendt efter Peter Anthonys film "The Man Who Saved the World" med super-stjerner som Robert De Niro, Matt Damon, Ashton Kutcher og Walter Cronkite. Selv har han altid hævdet, at han skam ikke er nogen helt, "for jeg gjorde jo ignenting". Så sandt som det er sagt, og det er vi skam meget taknemmelige for ....













Ingen kommentarer:

Send en kommentar