Den faglige titel "ballonskipper" gælder vist kun mænd, nemlig fordi det ikke er et typisk kvindeligt erhverv. "Ballonskipperinder" er sjældne, men de findes dog, og en af dem Sophie Blanchard (1778-1819), foretog knap 70 solo-opstigninger efter sin mand, ballonskipper Jean-Pierre Blanchards død af et hjerteslag i 1809.
Hendes karriere startede samme år, som hun giftede sig med Jean-Pierre Blanchard, nemlig i 1804, og det var ham, der fik ideen, da hans ballon-firma var på randen af konkurs. Han mente, at en kvindelig ballonskipper ville være en sensation, der trak publikum til. Der havde dog været andre kvindelige ballonskippere før hende, men hun var den første, der gjorde det til en levevej for kvinder. Som professionel ballonskipper af hunkøn var hun noget særligt, og en af hendes beundrere var såmænd kejser Napoleon. Han var ikke ligefrem feminist, men hun blev udnævnt til chef for den franske ballonflyvefart, da han fik den ide at udstyre en hel flåde af store transportballoner med udstyr til at invadere England. Det var så hendes opgave at efterprøve mulighederne for realiseringen af en sådan militær plan.
Måske det var hendes eksperimenter med små hunde - men også fyrværkeri - i faldskærme, der gav ham den ide at gøre brug af hendes ekspertise? Inden da havde hun eksperimenteret meget med netop faldskærme. Desuden havde hun skabt sig et navn som kvindelig ballonskipper, fordi hun ofte optrådte ved folkefester af forskellig art. Hun havde også udviklet et system til at reklamere for både sig selv og andre, idet hun fik lange tøj-strimler malet med tekster og lod dem hænge og flagre efter ballonen.Desværre gik det galt i 1819, hvor hun blev det første kvinde, der blev dræbt i en luftfartsulykke. Det skete, da hun under en opvisning i Paris brugte noget fyrværkeri, der antændte gassen i hendes ballon. Hun forulykkede, da ballongen styrtede ned på taget af et hus.
https://madamemelissande.com/sophie-blanchard-a-woman-who-took-to-the-skies/
Wikipedia
Ingen kommentarer:
Send en kommentar