fredag den 26. marts 2021

Den elskelige trold, der angiveligt var bryder

 

Da Maurice Tillet (1903–1954) var barn, blev han kaldt "englen" på grund af sit yndige, engleagtige ansigt. Senere i livet fik han tilnavnet "Den franske engel", selv om han levede af at tæve sine bryder-modstandere på en ikke særlig engle-agtig måde. Et andet tilnavn var "Verdens grimmeste mand", hvilket jo ikke var så smigrende.

At der nogensinde har været noget ligefrem yndigt ved ham er svært at forestille sig, men selv om hans udseende som voksen antog et ret grotesk anstrøg, så var han angiveligt helt normal indtil begyndelsen af tyverne, hvor han fik den sjældne sygdom akromegali. Den skyldes som regel en godartet svulst i hypofysen og resulterer i en abnorm vækst af fingre, fødder og underkæbe. Hos nogle patienter optræder der også udstående tænder, grove ansigtstræk og smerter af forskellig art. 

Det kan ikke nægtes, at Tillet ligner den grønne trold Shrek en hel del, og der er også dem, der hævder, at denne elskede eventyrfigur direkte var bygget over ham og hans karakteregenskaber. Noget, der dog er blevet benægtet, men det har nu ikke fået has på rygtet om deres "slægtskab". De, der ikke tror på det, fremhæver Shreks erkendte fødsel via William Steig eventyr af samme navn, men selv om det er rigtigt nok, så er det svært at se bort fra de mange ligheder mellem "englen" Tillet og den elskværdige, grønne trold. Det gælder ikke bare deres udseende, kropsbygning, etc., men også deres personlighed. 

Shrek er en aparte trold, der forsøger at redde sin egn fra eventyrfigurer, der er flygtet fra den onde og meget ambitiøse Lord Farquaad, der drømmer om at blive konge. Selv om den gode trold ikke er vild med denne adelige bandit, så befrier han med æslet Donkeys hjælp den smukke prinsesse Fiona.

Eftersom Shrek er en god, men også naiv trold, ved han ikke, at det ikke er kærlighed, men ambitioner, der driver Farquaad. Han er nemlig nødt til at gifte sig med en ægte prinsesse for at blive konge. Efter befrielsen af Fiona opstår der dog hurtigt et problem, da Shrek selv forelsker sig i hende. At hun viser sig i virkeligheden at være en forhekset dame-trold skaber imidlertid grobund for et godt og kærligt forhold mellem dem. Skete der noget lignende for Tillet, fandt han en smuk prinsesse, som han forelskede sig i? 

Hvem er f.eks. den smukke dame, han "lege-bryder med på et par billeder? Desværre ikke hans angivelige kone, Olga, men en berømt model, der poserede med ham. Hendes navn var Dorian Leigh, og hun var meget populær i 1945, hvor billederne stammer fra. 

Man havde såmænd gerne undt ham en sød kone, der elskede ham, men på det punkt er der sket en forveksling mellem ham og en af hans kolleger samt gode ven, Karl Pojello, der var gift med Olga, som mange tror var Tillets kone.

Olga og Karl i 1940'erne

Grunden til fejltagelsen er nok, at Karl og Olga på et tidspunkt flyttede sammen med Maurice i et stort hus i Chicago. Både Karl og Maurice var syge, men boede altså sammen med Olga, da de begge døde i 1954. Karl døde først af lungecancer, hvilket var et sådan chok for Maurice, at han også døde 13 timer senere. De blev begravet side om side i Pojello-familiegravstedet på The Lithuanian National Cemetery i Justice, Illinois.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar