onsdag den 31. marts 2021

Alter ego

 

Hulk, det grønne monster fra Marvel, var oprindelig grå og ikke særlig kløgtig. Den slags upersonlige individer gør sig ikke på et støt stigende marked for fiktive superhelte, så han har udviklet sig både med hensyn til udseende og intelligens. På nogle punkter har han fået træk fra andre superhelte, men når han er sit alter ego, Dr. Robert Bruce Banner, er han noget af en svækling og i hvert fald helt uden den fysik, der kendetegner den overmåde muskuløse samt grønne Hulk. 


Det interessante ved alter egoer er deres dobbelte funktion, hvor de på den ene side kan repræsentere blidhed, godhed og lovlydighed, men på den anden demonstrerer de måske de modsatte egenskaber. Når det kommer til stykket, kunne vi såmænd alle have brug for en eller et par dobbelt-personligheder, der kunne vikariere for den, vi nu engang er. At smutte ud af uheldige situationer ved simpelthen at "skifte ham" lyder forjættende, og det er da også lykkedes for nogle enkelte som f.eks. eftersøgte forbrydere. Det gælder bl.a. nazi-uhyret Joseph Mengele. Nogle mener den dag i dag, at ikke bare han, men også Hitler havde held med at flygte via en anden identitet, men det er nu mere end tvivlsomt, om det virkelig lykkedes ham.

Hvad Hulk angår, så blev han skabt som en kombination af Frankenstein(-monsteret) og Dr. Jekyll og Mr. Hyde. Begge disse litterære figurer er super-identitetsskiftere, men det er mest tydeligt i Dr. Jekyll- og Mr. Hyde-tilfældet. At lægen Frankenstein, der skaber det gode og følsomme monster, er én og samme person som sin skabning, bare på et andet plan, er ikke helt så tydeligt. Til gengæld kan man hurtigt få den tanke, at Hulk ligner uhyret fysisk.

Én ting er en god forklædning, noget andet er et gennemført alter ego, der bliver accepteret af omgivelserne. Det sidste sker måske kun for alvor, når alter egoet er lig med et pseudonym. F.eks. ved vi jo - og accepterer - at Karen Blixen er lig med Isak Dinesen, men det er nok ikke helt så kendt, at hun også brugte pseudonymerne Osceola og Pierre Andrézel. I tysktalende lande hed hun Tania Blixen, hvilket var en omformning af hendes barndoms kælenavn, Tanne. Kært barn mange navne, som man siger ....

Eftersom alter egoet forventes at være selvskabt og selvvalgt siger det noget om personen og hans/hendes karakter. Det hører til den person, der har valgt det, på en helt anden måde end f.eks. et kælenavn. 

Hulk forvandles til Dr. Robert Bruce Banner - og vice versa - og er altså en integreret del af hans personlighed. Det samme gælder flere andre superhelte som f.eks. Superman og Clark Kent. Ingen af disse individer er bare klædt ud som deres alter ego, men er ham ..... Kan man tale om en art ziamesiske tvillinger? Nej, for de hænger ikke sammen i den samme krop eller optræder samtidig. Stakkels Dr. Robert Bruce Banner har overhovedet ikke forsøgt at få et alter ego og har så sandelig heller ikke valgt at blive Hulk. Han er offer for en ulykke, hvor han blev udsat for gamma-stråler, og det gør, at han forvandles til en person, som han ikke engang kan lide.

Efterhånden er Hulks univers blevet udstyret med en grøn kusine og andre eventyrlige skabninger. Dvs. at det interessante perspektiv med et alter ego nu underspilles til fordel for et alternativt univers. Noget, jeg ikke synes er nær så interessant ....

 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar