tirsdag den 23. marts 2021

Fra forfatter-datter til kunstner og kunstner-kone

 

Et vellignende portræt af Charles Dickens yngste datter, Kate (1839-1929)??? I så fald var hun virkelig yndig, og man forstår ikke umiddelbart, hvorfor familien kaldte hende "Lucifer Box" og regnede hende for et skarn. Nu må man så huske på, at billedet er malet af hendes senere mand, Charles Edward Perugini (1839-1918), hvilket vil sige, at hun er blevet set gennem et par kærligheds-briller, der ikke altid borger for sandheden. At hun kunne være besk, viser hendes bemærkning om H.C. Andersen, der var ved at drive Dickens-familien til vanvid under sit langvarige besøg i 1957: "Han var en benet tørvetriller, og hans ophold varede ved og ved." Hun, hendes søstre og flere andre familiemedlemmer udstrålede ikke ligefrem begejstring for den danske digter, men alt prellede af på ham, og han så senere sit besøg hos Charles Dickens som en stor succes.

 
Kate og hendes søster Mamie sammen med deres berømte far, Charles Dickens.

Hun var opkaldt efter sin mor, Catherine, og var ægteparrets yngste datter. Ifølge sine søskende var hun sin fars yndlingsbarn, men hun holdt ikke med ham, da han forlod børnenes mor for den mange år yngre skuespiller Ellen Ternan. Giftige tunger har også antydet, at han havde noget kørende med sin svigerinde, Georgina Hogarth. Hvorom alting er, så var han på mange måder en egoist, der behandlede sin kone forfærdeligt, ikke mindst i forbindelse med skilsmissen.


Det er sørgeligt at tænke på, at en mand hvis bøger viser så stor forståelse for vanskelige forhold ikke gør mere for at lette sin kones tilværelse. Ja, hun blev klodset og kluntet samt mindre tiltrækkende end i ungdommens dage, men hun havde udviklet sig fra en fri og smuk kvinde til det modsatte, hvilket bl.a. skyldtes ham og hans egoisme.

Charles Dickens hustru, Catherine, der var mor til hans mange børn, som ung

At hans datter, Kate, var den eneste af Dickens-børnene, der støttede sin forladte og på det tidspunkt midaldrende og formentlig udslidte mor, taler til hendes fordel. Alle børnene blev imidlertid hos faderen efter skilsmissen i 1858. To år senere giftede Kate sig med forfatteren Charles Allston Collins, men det siges, at hun havde en affære med Valentine Prinsep under ægteskabet. Han har sikkert også været en spændende fyr for en kvinde som Kate, der havde studeret kunst, og som selv blev kunstner.

Da Kates mand døde af kræft i 1873, giftede hun sig kort efter med maleren Charles Edward Perugini. De fik en søn, der imidlertid døde syv måneder gammel. Er det derfor, hun som maler valgte børn som sit yndlings-motiv? 

Der er noget sødladent og stillestående over disse øjebliksbilleder af smukke børn, men dårlig kunst er det dog ikke. Kate var fuldt af talenter og havde bl.a. også gjort sig som amatørskuepiller som barn og ung pige. Senere studerende hun som sagt kunst, idet hun havde særlig interesse for portrætter.

Hun havde skam udstillinger og fik også succes som maler. Hendes første udstilling fandt sted i 1877 på "The Royal Academy". Senere udstillede hun jævnligt på "The Society of Watercolour Painters" og "The Society of Lady Artists".  Senere udstillede hun på "The Palace for Fine Arts" og "The Woman's Building"  på verdensudstillingen i 1893 i Chicago.


Ti år før sin død i 1929 blev hun enke for anden gang. Hun havde haft et interessant liv, hvor hun via sin far tidligt kom i kontakt med berømte og kunstneriske mennesker som f.eks. J.M. Barrie, George Bernard Shaw, etc., men hun gjorde altid alt, hvad hun kunne for at skabe afstand mellem sin fars berømmelse og sig selv. Hun ville ikke bare være "Dickens' datter", og i kunsthistorien kendes hun som Kate Perugini, hvilket vil sige, at selv om hun lagde sit slægtsnavn bag sig, så optrådte hun nu under en anden mands navn, nemlig sin mands. Noget, der var almindeligt på den tid, og som derfor ikke skal regnes hende til last, men det indeholder en vis ironi ....

 

 Lucinda Hawksley , Katey: The Life and Loves of Dickens's Artist Daughter (2006) 

 


Gladys Storey , Dickens and Daughter (1939)

 

Wikipedia 


https://spartacus-educational.com/PRdickensKT.htm

 

 



 











Ingen kommentarer:

Send en kommentar