søndag den 28. marts 2021

Den elskværdige skipper og slagsbror

Ja, Skipper Skræk-tegneserierne er måske ikke så elskede, som de var engang, men vi er jo heller ikke længere de store spinat-spisere. Alt muligt andet grønt og vegetarisk er in, men spinaten er vist faldet af i svinget ....

Skipperens "far" var den amerikanske tegneserieforfatter Elzie Crisler Segar (1894-1938), og hans figur blev selv "født" i 1929. Selv om mange nye tegneseriefigurer har fortrængt ham fra hans oprindelige placering som en superpopulær helteskikkelse i aviser og magaziner, så er han stadig kendt. Man genkender ham og hans kumpaner som en del af den amerikanske tegneserieverden, men moderne børn ville næppe købe nyudgivne hæfter med ham. Jeg kunne dog godt forestille mig, at voksne tegneserieelskere gjorde det, selv om skipperens specielle form for uskyld og galanteri vist desværre er forsvundet fra den almene forestillingsverden.

At Skipperen til dels bygger på en levende model kan være svært at tro på, men det gør han faktisk. Denne levende model hed Frank "Rocky" Fiegel, og han var født i 1868 i Polen. Han dog ikke sømand, men bartender. Noget, han havde til fælles med tegneserie-skipperen var hans mange slagsmål samt visse ansigtstræk. Man hævdede ligefrem, at han aldrig tabte en kamp, selv om hans evindelige slagsmål dog på et tidspunkt havde givet ham et deformt øje. Altså ganske som Skipper Skræk, selv om det er svært at afgøre, da det fotografi, der oftest ses som et billede af den levende model, Frank "Rocky" Fiegel, ikke er ægte.

Af andre karakteristika ved tegneserie-skipperen kan nævnes, at der altid hænger en pibe i munden på ham, og at han derfor taler ud gennem den modsatte side. Han elsker børn, og faldt - lidt efter lidt - for Olivia, der ellers var mere eller mindre forlovet med en anden.  

Eftersom figuren Olivia - kaldt "Olive Oyl" på amerikansk - var skabt ca. 10 år tidligere end skipperen, oplevede seriens entusiaster også et første møde mellem de to, og det gik slet ikke godt. Oprindelig kunne de nemlig ikke fordrage hinanden, og det tog flere uger, før det gik op for dem, at de nok i virkeligheden var forelskede. 

Andre lagde dog også billet ind på den rapkæftede, hidsige og supertynde Olivia, hvilket gav anledning til en flirt i ny og næ, som hun nød i fulde drag. Skipperens ærkerival er Brutus, som Olivia spiller ham ud imod, når hun vil have lidt drama. "Olive Oyl", der jo er hendes amerikanske navn, kommer fra en stor familie, der vokser med årene. Hendes familienavn, "Oyl", bliver sat sammen med en masse forskellige betegnelser, så hele familien bliver til olie-varianter.

Også Olivia bygger løseligt på en levende model, nemlig Dora Paskel

Efterhånden blev tegneserien forvandlet til tegnefilm, og der er også en rigtig filmatisering fra 1980 med Robin Williams som skipperen og Shelley Duvall som Olivia.


 https://culture.pl/en/article/popeye-polish-roots-fiegel

 

https://www.telegraph.co.uk/books/childrens-books/popeye-10-things-you-never-knew/ 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar