fredag den 19. marts 2021

Hængt - og halshugget

 

Tom Ketchum

Når man taler om berømte røvere i Det Vilde Vesten, så tænker man ikke uvilkårligt på klumrehovedet Tom Ketchum og hans bror, Sam. Næh, dem de fleste ser for sig, er formentlig Butch Cassidy og The Sundance Kid fra George Roy Hills film fra 1969. De blev spillet af de to labre, amerikanske skuespillere Paul Newman og Robert Redford i en meget romantiseret udgave af livet i "Det vilde Vesten".

Selv om Tom Ketchum ikke spiller hovedrollen hverken i livet eller filmen, så har han imidlertid sine egne mindeværdige legender. Ser man på billeder af ham, så ser han ikke mere skør ud end så mange andre, der måtte kæmpe sig gennem tilværelsen, og som var hårdt presset socialt. Mange af dem virker helt desperate, og det forstår man godt. Livet var hårdt for disse mennesker, og nogle valgte så at slå ind på forbryderbanen. For Tom startede det med et røveri og mord i en butik, der slet ikke gav ham, hvad han havde forventet. Sådan gik det tit for ham og hans bror, Sam, for de havde viljen, men manglede nok evnerne.

Tom Ketchum med tilnavnet "Black Jack" var bestemt en ganske flot fyr. Han ligner egentlig ikke det, han var: en røver og bandit, der skræmte sine samtidige ved sine kriminelle handlinger, der bl.a. omfattede mord.  

Sikke et fint, velplejet overskæg, han havde. Håret sidder også pænt, og man kan slet ikke se, at han havde en mærkelig vane med at slå sig selv i hovedet, når han tingene gik galt for ham og hans røver-kompagnoner. Allerede fra starten af sin "karriere" dummede han sig ofte, bl.a. ved at høre forkert eller måske selv forestille sig muligheder, der bare ikke var der. Hans dømmekraft var ikke god, og det sved til ham, da han og hans bror tre gange røvede det samme tog, "The Twin Flyer", fordi han havde hørt, at det transporterede lønninger. Det gav kun lidt i forhold til, hvad brødrene havde ventet, men det betød, at der kom mere fokus på dem og de andre i banden.


Fjerde gang gik det galt. Tom blev arresteret og dømt til døden. Noget, der ikke var overraskende, men han havde nu en forbløffende holdning til sin egen død. Gennem sit celle-vindue kunne han se ud på den galge, der var ved at blive bygget, men syntes, at den var upraktisk, for tilskuerne ville efter hans mening ikke kunne følge med i henrettelsen. Han råbte sin kritik af byggeriet ud gennem vinduet, idet han tilføjede, at han skam var uskyldig. Noget, der mildt sagt ikke var rigtigt, men det var måske også bare en spøg fra hans side.


Det fortælles, at han nærmest styrtede hen til galgen og tilmed hjalp bødlen med at placere løkken om sin hals. Man tvivler på, at han ville gøre det, hvis han havde vidst, at hans henrettelse den 26. april 1901 ikke kom til at gå efter bogen. Det viste sig nemlig, at rebet var for langt, og da Tom havde taget en hel del på under sit fængselsophold, og bødlen desuden ikke havde megen erfaring med den slags, så endte det med, at hans hoved blev revet af under hængningen. Hans sidste ord var: "I'll be in hell before you start breakfast, boys! Let her rip!" Det gjorde de så, men med et noget makabert resultat, som de måske forsøgte at skjule ved at få hans hoved syet på igen, inden liget blev fremvist. Jeg tror dog, at dette billede af den døde Tom og dem, der stod for henrettelsen, er det, der blev brugt som et meget populært postkort ....


https://www.legendsofamerica.com/we-blackjackketchum/

 

Wikipedia

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar