søndag den 28. marts 2021

Jern mod stål, da Stalin mødte Timur Lenk .....

En bister herre at se på, og hans udseende passer ganske godt med hans karakter og handlinger. Han blev kaldt Timur Lenk eller Timur-i Lenk (1336-1405), hvilket betyder "den halte jernmand" og var kendt som en grusom tyran. Man taler om, at hans forskellige felttog kostede omkring 17 millioner menneskeliv, og det fortælles også, at han samlede på faldne fjenders kranier. Denne myte skal såmænd nok passe, men det dynasti, han grundlagde - nemlig det timuridiske dynasti - bestod i ca. 500 år og var præget af en storslået kultur i Centralasien.

Man kan sige, at jernmanden Timur Lenk i 1941 havde et sammenstød med den russiske leder, der med sit nye og meget symbolske navn, "Stalin", stod for en lige så stor styrke som han selv. Jern mod stål, men hvordan? Jo, Stalin befalede i 1941, at Timurs smukke grav skulle udforskes, formentlig for at minde landets befolkning om storhedstiden under den gamle kriger.

Stalin var mildt sagt ikke en godtroende mand, men han havde ladet sig narre af Hitler, idet han havde  troet på hans forsikringer om, at han ikke ville invadere Rusland. Dér tog han som bekendt fejl, for på dette tidspunkt samledes der store, tyske styrker ved Ruslands grænser. Det er min opfattelse, at den døde erobrer Timur Lenk blev brugt som en afledningsmanøvre, da man åbnede hans grav, hvor han havde ligget uforstyrret i så mange århundreder. Egnens overtroiske beboere bønfaldt Stalin om at lade være, da der gik rygter om en skrækkelig forbandelse, som den gamle tyran havde udstedt over dem, der forstyrrede gravfreden. Noget, der dog ikke bremsede stårmanden Stalin ....

Det fortælles, at dem, der trængte ind i graven den 20. juni 1941, blev mødt med vellugt fra balsameringsvæskerne, og man kan sige: så langt så godt. Man fik dog hurtigt øje på en inskription, der lød sådan: "Hvem end, der åbner min grav, vil give frit løb for en langt værre erobrer, end jeg var." To dage senere startede Hitler "Operation Barbarossa" uden nogen formel krigserklæring. Stalin blev taget på sengen, og det fortælles, at han drak sig plakatfuld i tre dage, indtil han fik taget sig sammen og gik ind i kampen mon nazisterne.


Da man undersøgte Timur Lenks lig, kunne man se, at han ganske rigtigt var invalid, så navnet passede altså. Han var imidlertid også højere end sine samtidige landsmænd og havde en meget kraftfuld fysik. Det mest skræmmende for en mand som Stalin, der jo selv var af en overtroisk bondeslægt, var imidlertid, at forbandelsen syntes at virke, for nazisterne rykkede længere og længere frem uden at lade sig standse. Den gik jo ikke, så Timus lig blev returneret til graven i december 1941, og minsandten om ikke tyskerne opgav kampen nogle uger senere. Stalingrad - ja, Rusland - blev reddet, og den gamle, onde gut fandt hvile i sin grav igen: jernmanden havde vundet over stålmanden ....


Ingen kommentarer:

Send en kommentar