onsdag den 17. marts 2021

Dårende dejlig, fræk og sjov

Bothwell Browne (1877-1947)
 
Herrer i dametøj er et kapitel for sig inden for underholdningsindustrien. For det første bygger denne spillestil på en meget lang tradition på grund af vekslende forbud imod at lade kvinder optræde på scenen. Så må de, og så må de ikke, alt efter hvem der sidder ved magten, men kvinderollerne skal jo spilles, så de gik til drengeskuespillere.Mænd spillede altså både mænd og kvinder ....
 
Efter at kvinder havde fået adgang til scenen, videreførte nogle mandlige skuespillere traditionen som mænd i kvinderoller, nemlig i mere eller mindre selvopfundne drag-roller. En af disse mænd var danskeren Walter Bothwell Bruhn, der blev berømt som drag-skuespiller i stumfilmens dage i USA under navnet Bothwell Browne. Han havde succes som både skuespiller og danser.
 


Det er forbløffende for nutidsmennesker, der har oplevet ægte kønsskifte-handlinger, også i forbindelse med berømte mennesker som f.eks. Bruce Jenner, der blev til Caitlyn Jenner, at intrigen med manden, der spiller kvinde, kan holde en hel film oppe. Sidste gang, det skete må have været i 1959 med "Ingen er fuldkommen" med bl.a. Marilyn Monroe.
 

Bothwell Browne skjulte ikke, at han var bøsse, hvilket formentlig gjorde hans spillestil mere spiseligt. Han blev i hvert fald meget populær og havde succes både i film og på teatret. Man forbandt ham med det sexede og vovede.
 

Efter at have sluttet sin aktive skuespiller-karriere åbnede han en danseskole i San Francisco, så man må sige, at han fik det bedste ud af sine specielle talenter.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar