fredag den 19. marts 2021

Dronninge-datteren

Louise Marie-Thérèse, der er kendt som "Neger-nonnen fra Moret" (1664-1732), satte gang i fantasien hos sine samtidige. Var hun en illegitim datter af Ludvig XIV's dronning, Maria Therese af Spanien, sådan som det blev hævdet gang på gang af folk med adgang til hoffet?

Den fornemme spanske prinsesse Maria Theresa (1638-1683) var blevet gift med Ludvig i en politisk studehandel, og ægteskabet var ikke ombølget af de kærlige følelser, han lod regne over sine talrige elskerinder. Selv om hoffet ofte ignorerede dronningen for i stedet at fedte for den af kongens elskerinder, der for tiden var hans favorit, respekterede han hende dog og var faktisk trofast imod hende de første år af deres ægteskab. Hendes liv blev ikke ligefrem gjort lettere af, at fem af deres seks børn døde, inden de blev voksne. Da hun i 1664 fødte en lille pige, der fik navnet Marie-Anne, studsede mange over hendes mørke hud, især fordi dronningen havde en afrikansk tjener, der var dværg og måske/måske ikke var etiopisk prins. Den nyfødte var meget svagelig og blev sendt væk, fordi man tog for givet, at hun ville dø - og måske også på grund af hendes mørke, ikke-royale hudfarve???

Nogle år efter opstod der imidlertid rygter om en sort nonne, som dem, der huskede Marie-Annes fødsel, mente kunne være dronningens mørklødede datter. At hun ikke var død, var selvfølgelig en overraskelse for alle og (måske) også for dronningen. Diverse personer fra dengang har fortalt, at nonnen selv mente at være af kongelig byrd, uden at det dog forandrede noget for hende. Gåden lever den dag i dag, og kun en DNA-undersøgelse vil formentlig kunne afklare sandheden: var den sorte nonne datter af Frankrigs dronning??? Hvis hun var, skyldes det så dette illegitime forhold, at den sorte mand, man mistænkte for at være hendes biologiske far, blev fundet myrdet???

Noget mystisk foregik der i hvert fald, for kong Ludvig XIV tildelte hende en livsvarig pension, og det var åbenbart ikke noget nonner normalt fik. Hendes egen holdning var imidlertid sådan, at det kan tænkes, at hun selv mente, at hun var kongens - og ikke dronningens - illegitime datter .... 

 

https://www.factinate.com/editorial/black-nun-moret-frances-royal-secret/ 

 

Wikipedia


Ingen kommentarer:

Send en kommentar