tirsdag den 30. marts 2021

Nogle mærkelige - og forkerte - medicinske forestillinger

Kong Christian VIII (1786-1848) var en ganske flot mand, og når man ser billeder af ham, så virker han i hvert fald sund og rask. I 1848 skete der imidlertid noget, der bekymrede hans læger, for han "fik smerter i hjertet". Om det var hans hjerte, der skabte sig, er ikke til at vide, men lægerne gik i hvert fald i gang med en behandling, der var blevet brugt gennem 2000 år, nemlig åreladning. 

En berømt oldtidslæge som f.eks. Hippokrates samt andre op igennem tiden som munken Beda, Henrik Harpestreng, etc. svor til denne behandling, hvor man åbner en blodåre med et skarpt instrument og udtager "dårligt blod". Forestillingen om, at noget blod var "dårligt" hang sammen med læren om de fire legemsvæsker blod, lymfe samt lys og mørk galde. Mange blev imidlertid åreladt, hvad enten de fejlede noget eller ej, men fordi det blev set som en sundhedskur, og læger fremhævede det som et probat middel imod snart sagt alle typer sygdomme.

Hverken kongeværdighed, læger eller blodtapning hjalp dog stakkels Christian VIII. Efter åreladningen - som han formentlig har prøvet mange gange før - fik han betændelse i såret, og det slog ham ihjel. Selve åreladningsmetoden fortsatte dog, og der er efter sigende nogle behandlere, der stadig tror på, at den er en generel sundhedskur. 

Ikke bare legemet, men også psyken er blevet udsat for frygtelige ting i forbindelse med "helbredelses-forsøg". Det gælder bl.a. den homoseksualitet, som samfundet i mange år så på med rynkede bryn, fordi det blev anset for "unaturligt", ja imod Kristi lære. Metoden imod den slags seksuelle "vildfarelser" var elektrochok, der nogle steder fortsat var i brug helt op til 1992. Noget endnu værre er imidlertid "det hvide snit", hvor man også legede med sjæl og legeme på en komplet uforsvarlig måde.

Metoden blev udviklet af en nobelprismodtager fra 1949, nemlig den portugisiske læge Egas Moniz, men den regnes i dag for en decideret fejlbehandling. Fakta er, at den efterlod mange patienter som f.eks. John F. Kennedys søster, Rosemary, svært hjerneskadet. 

Rosemary og hendes far før hendes operation

"Problemet" med Rosemary var, at hun efter familiens mening var lidt vel interesseret i det modsatte køn. Stort set alle i den familie - inklusiv hendes far - var særdeles erotiske og tog for sig af retterne, men det accepterede man åbenbart ikke i hendes tilfælde.

Ingen ved, hvor mange der omkom af pest, men det skyldes bl.a., at der har været flere infektions-sygdomme med meget stor dødelighed. Den type, man især forbinder med ordet "pest", er 1300-tallets svøbe, nemlig "Den Sorte Død", hvor det gamle ord "rød om morgenen, død om aftenen" kun passede alt for godt. 

En af de ting, man mente forårsagede pesten, var bade. At mødes i badstuer, etc. kan selvfølgelig have skabt smittefarlige situationer, fordi man omgikkes socialt sådanne steder og måske sad tæt sammen. Dengang fandt man dog tilsyneladende ikke det så farligt, for datidens mennesker havde fået at vide, at man fik pest ved at bade, fordi det varme vand åbnede porerne i huden og lukkede dårligdommene ind. En overtro, der formentlig var medskyldig i, at selv visse standspersoner havde det med at springe badet over .....


https://www.cnbc.com/2018/02/22/medical-errors-third-leading-cause-of-death-in-america.html

 

https://lionsandlilies.wordpress.com/2013/06/30/medieval-medicine-and-mayhem/ 

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar