mandag den 22. marts 2021

Mrs. Pollock - der i virkeligheden hed Lee Krasner ....

 

Nogle kunstarter lader mig kold, og ekspressionismen er en af dem. Var Jackson Pollock (1912-1956) en stor kunstner? Og hvad med hans kone, Lee Krasner (1908-84)? Ifølge diverse kunsteksperter var Pollock den største ekspressionist af alle. Hmmmmm - OK, so be it, men jeg ville nu ikke investere i deres malerier, for de siger mig intet. Det gør deres liv til gengæld, og jeg forstår fuldt ud, hvorfor Lee blev vred, da hun modtog en invitation til "Mrs. Pollock". Nok var hun gift med manden, men hun ønskede ikke at lade sig blive opslugt af hans identitet og berømmelse. Hun tvivlede ikke på sit eget værd som kunstner og anså ikke sig selv som konen, der bare hjalp geniet i dagligdagen.

Selfportræt, ca. 1928

Jeg finder portrættet stærkt og udtryksfuldt, uden forskønnelser af nogen art. (Dog er jeg ikke vild med baggrunden, men skidt ....)

 

Lee Krasner, ca. 1939

Den unge kunstnerindes forældre havde forladt det jødiske samfund i Rusland, hvor faderen var grønthandler, for at emigrere til USA. Deres datter, der oprindelig hed "Lena", blev født i 1908 i New York. Senere foretog hun visse ændringer af både sit for- og efternavn, bl.a. ved at antage det androgyne "Lee" i stedet for det rent feminine "Lena". Allerede tidligt viste hun, at hun mente det alvorligt med sin interesse for kunst, da hun havde held med sine anstrengelser for at blive optaget i Washington Irving High, der havde kurser inden for dette felt. Hendes forældre var temmelig uforstående over for denne kunst-begejstring, men modsatte sig den dog ikke. Der opstod imidlertid andre familie-uenigheder, da man forventede, at hun så at sige overtog sin ældre søsters mand, da denne døde. Dette var åbenbart skik, dér hvor familien kom fra, men Lee nægtede at følge traditionen, der derfor måtte opfyldes af den tredie af søstrene. Noget, der skabte mange års nag og stridigheder.

Efter et forhold til en russisk emigrant, der forlod hende, faldt hun for sin senere så berømte maler-kollega, Jackson Pollock. Da hun så hans kunst, blev hun vildt betaget, og da hun mødte ham selv, faldt hun pladask for ham. Andre har omtalt ham som en mand af "mekaniker-typen", men det betog åbenbart Lee, der hurtigt flyttede sammen med ham, selv om hun vidste, at han var en uforbederlig alkoholiker. Som så mange andre kvinder før hende med andre mænd af samme type drømte hun om at redde den fortabte og ofte selv-destruktive sjæl fra hans indre dæmoner. Hun skaffede ham den plads og ro, han behøvede, men nægtede ham til gengæld den ene ting, han bad hende om, nemlig et barn. Det havde hun ikke brug for, måske også fordi hun til en vis grad så ham som familiens barn .... 
 

Lee Krasner, Seeded, 1960
 
Samtidig med dette personlige projekt malede og malede hun, men havde ikke den succes, hun ifølge diverse eksperter fortjente. Man så hende som "Mrs. Pollock", og først da hun var 75 fik hun sin første retrospektive udstilling. På det tidspunkt havde Pollock været død længe. Han var omkommet i en bilulykke, der skyldtes hans fuldskab. Ikke nok med at han døde, men det gjorde en af hans to passagerer også. Den anden, nemlig hans unge elskerinde, overlevede til gengæld.
 

Intet havde for alvor forhindret Lee i at følge sine ambitioner, for nok tog han hendes tid, men han forsøgte ikke at sætte en stopper for hendes skaben, ligesom hun heller ikke gjorde det for hans. Den eneste, der stoppede noget, var ham selv, da han lod sig distrahere af alt muligt andet, inklusiv hans egen usikkerhed. De respekterede tydeligvis hinanden, og ville f.eks. aldrig være så respektløse, at de kom uanmeldt til hinandens studier. Ikke desto mindre lod han i sin fuldskab ofte sine frustrationer gå ud over hende. 

Siden jeg ikke er vild med denne retning inden for malerkunsten, sætter det mig fri til lidt ekstra overvejelser: det er selvfølgelig glædeligt for Lee Krasner, at hun endelig lader til at blive anerkendt, men hvorfor sker det mon? Kunne det tænkes, at det ikke bare gælder hendes male-kunst, men også kunst-markedets behov for et nyt salgsobjekt? Hun er jo perfekt i rollen som miskendt, genopdaget geni, og det tror/mistænker jeg, at man har skelet temmelig meget til .....

Ingen kommentarer:

Send en kommentar